QUIZ

Heb je eindelijk dat felbegeerde diploma in handen? Proficiat! Maar vóór je in de zetel ploft om wekenlang je favoriete series te bingewatchen of op reis vertrekt met je kameraden, maak je best werk van de administratieve rompslomp die op je ligt te wachten.
Als je van de schoolbanken komt, is het logisch dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat. Bij welke dienst schrijf je je best in wanneer je pas afgestudeerd bent of van school komt?(Vereist)
Je ouders moeten hun eigen werkgever informeren als jij start met werken. Herinner hen daaraan!
Mag je als schoolverlater in de maand juni nog werken als jobstudent?(Vereist)
Een studentenjob staat sowieso ook goed op je cv (curriculum vitae, 'levensloop'). Het bewijst dat je ondernemend bent en graag de handen uit de mouwen steekt. Bovendien bezorgt de juiste studentenjob je een aantal skills die later ook van pas zullen komen.
Wanneer moet je je zelf inschrijven bij een ziekenfonds/mutualiteit? (Meerdere opties mogelijk)(Vereist)
Als je lid bent van een ziekenfonds of mutualiteit, ben je verzekerd voor medische kosten. Het ziekenfonds betaalt een deel van het geld terug dat je betaalt aan de dokter, apotheek, ziekenhuis… Als je ziek wordt of een ongeval krijgt en je daarom niet meer kan werken, krijg je een uitkering.
Ben je verplicht om je aan te sluiten bij een vakbond?(Vereist)
Vakbonden verdedigen werknemers en werkzoekenden. Je kan bij hen terecht voor: informatie en advies over werk, uitbetaling van je uitkering en Hulp bij conflicten op het werk.
Je kunt als schoolverlater onder bepaalde voorwaarden werken zonder je recht op een Groeipakket (kinderbijslag) te verliezen. Hoeveel maanden kun je als schoolverlater nog maximaal recht hebben op het Groeipakket?(Vereist)
De kinderbijslag werd op 1  januari 2019 het Groeipakket en is een verzameling van financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin.