EXTRA OPDRACHTEN WORKSHOP

Je budgetplan en bijhorende evaluatie zijn ingevuld. Zo meteen worden de budgetresultaten aan de volledige klasgroep voorgesteld.

Het duurt echter nog even voordat we alle budgetresultaten beschikbaar hebben. Ondertussen hoef jij je niet te vervelen:

  • Ga één of meerdere van onderstaande 7 extra uitdagingen aan
  • Lees de getuigenis van Charlotte en/of Margot
  • Ontdek de affiches van collega-studenten met een boodschap

Uitdaging 1: Klik hier en ontdek welk geldtype jij bent

Uitdaging  2: Klik hier en verdien snel geld

Uitdaging 3: Klik hier en doe mee aan een peiling over geld lenen

Uitdaging 4: Klik hier en ontdek een voorbeeld van een loonbrief

Uitdaging 5: Klik hier en ontdek hoe klaar jij bent voor een job

Uitdaging 6: Klik hier en doe de phishingtest

Uitdaging 7: Klik hier en ontdek de ‘WAKOSTA?! -app’


Charlotte De Bruyckere uit Gent is 19 en staat financieel op eigen benen. Ze beschrijft wat het met haar (jonge) leven heeft gedaan en hoe moeilijk het soms is om de eindjes aan elkaar te knopen.

 “Hoe ik het ervaarde, om als achttienjarige financieel op mijn eigen benen te staan? Ik heb het de voorbije maanden gedaan en besef dat alle begin moeilijk is, ook al heb je een goede thuis gehad.

Veel jongeren onderschatten wat het leven kost. Ze denken dat ze besef hebben van geld. Ik dacht het eigenlijk ook… tot de eerste facturen in de bus vielen. Ze bleven komen en er waren avonden dat ik niet at, omdat er geen centen waren om eten te kopen. Op zulke momenten begin je te denken. Je vraagt je af wat je moet doen om het probleem op te lossen.

Het antwoord was – in mijn geval – keihard gaan werken. Ik heb het gedaan. Beetje bij beetje rolden de centen binnen, kon ik vaste kosten betalen, ging het ietsje beter. Ik dacht op dat moment vaak dat ik me best wel wat meer kon permitteren. Maar eigenlijk was dat niet zo.  Er komen altijd wel onverwachte kosten op de proppen: de dokter, een busabonnement, een raadpleging bij de dierenarts voor mijn hond. Het houdt eigenlijk nooit op.

Of ik met vrienden, familie en klasgenoten over geldzaken spreek? Op de moeilijkste momenten zat ik alles tot in de details uit te rekenen. Nu ik een jaar alleen woon, gebeurt dat soms nog. Wanneer ik krap zat, moest ik soms geld lenen van vrienden en klasgenoten: dan moet je er wel over praten. Maar de mensen hadden het grootste respect voor me en hielpen me. De maand erna kon ik weer even naar adem happen: een nieuw begin, elke keer weer.

Op school lees en hoor je wel geregeld over geldzaken. In de winkel van mijn ouders ook. Als je tenslotte naar een job zoekt, polsen ze al eens naar je financiële situatie. Als het moeite kost om op eigen benen te staan, kun je tips krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Weet je, er zijn heel wat jongeren die werk en school combineren via deeltijds onderwijs. Ze doen het om een inkomen te hebben en tegelijk nog verder te kunnen studeren, wanneer ze er alleen voor staan. Het is loodzwaar, maar het is de enige manier om de kosten te kunnen betalen en een diploma te halen: een hele klus. Ik spreek uit ervaring.

Mijn advies voor jongeren? Luister naar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Leer eruit. Maak een plan: hoe je alles gaat aanpakken en hoe je je centen gaat beheren. Het is moeilijker dan het lijkt.”


Margot is 26, werkzoekende/voltijds student en studeert orthopedagogie

“Twee jaar geleden gaf ik mijn job op om terug te gaan studeren. Ik heb een speciaal statuut bij de VDAB waardoor ik als student een leefloon ontvang en vrijgesteld ben van solliciteren. Zo kan ik me op mijn studies concentreren. Mijn vriend en ik hebben een gezamenlijke ‘pot’ en hij verdient goed als zelfstandige, dus ik hoef me financieel weinig zorgen te maken.

Huur je? Heb je een hypotheek? Woon je thuis?
Mijn vriend en ik zijn aan het bouwen en we wonen weer even thuis. We heb een hypotheek lopen die we afsloten terwijl ik nog werkte. Mijn loon toen was even hoog dan mijn leefloon nu. Samen met mijn vriend is ons inkomen hoog genoeg om onze hypotheek te betalen. Onze hypotheek bedraagt 1.380 euro per maand, voor een looptijd van 20 jaar.

Hoeveel reserveer je voor boodschappen?
Aangezien we thuis wonen, is dat weinig: 150 tot 200 euro in de maand. Eenmaal we in ons huis zullen wonen, zal dat eerder rond de 150 euro per week zijn.

Welke hobby’s heb je en hoeveel geef je hier aan uit?
Ik volg één vaste dansles in de week, wat 165 euro/jaar kost. Verder heb ik een fitness abonnement van 20 euro/maand en volg ik losse danslessen aan 11 euro per les. Rond de 500 euro per jaar, denk ik zo?

Heb je een auto en wat kost je dat?
Ja, een BMW 1 reeks. Ik betaal 800 euro per jaar aan verzekeringen, 300 euro voor belastingen en ik tank twee keer per maand. De auto heb ik gekocht met het geld van de verkoop van mijn vorige auto.

Geef je veel geld uit aan restaurants, reizen, kleding…?
Met de verbouwing is er weinig tijd om op restaurant te gaan. Ik ben ook geen ‘shopper’, maar we reizen graag en veel. Mijn schoonouders wonen in Marokko, dus daar trekken we elk jaar naartoe. We gaan ook skiën, doen citytrips,… Ik volgde in de humaniora toerisme, dus ik ken mijn weg wel op de websites en ben een pro in het vinden van de beste deals. Deze zomer gingen we naar Dubai voor 650 euro per persoon: vliegtickets met Emirates en een vijfsterrenhotel. Al bij al geven we er zo’n 4 à 5.000 euro aan uit, waarvan mijn vriend het grootste deel betaalt.

Spaar je? Waarvoor?
Ja, Ik heb net gespaard voor een rashond die 1.000 euro kost. Als ons huis af is, komt hij er. Nu begin ik te sparen voor meubelen en de inrichting van ons huis.

Wat met verzekeringen?
We hebben de standaard verzekeringen: woon- en brandverzekering, familiale verzekering,…”


20190207_09363920190207_09354020190207_093526