EDUCATIEVE VIDEO’S

BIZ, SAM & WIKIFIN ontwikkelden educatieve video’s in hun strijd tegen de overmatige schuldenlast. 

Video 1 :  Hoe behoud  ik overzicht over mijn inkomsten & uitgaven?

In deze video worden enkele basistips gegeven om een goed overzicht te krijgen op jouw inkomsten en uitgaven.

Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA: “Als je financiële problemen wil vermijden, is het essentieel dat je je facturen goed beheert en binnen je budget blijft. Door de ontwikkeling van interactieve tools, zoals deze video’s, kan een ander publiek worden bereikt dan de bezoekers van de Wikifin-portaalsite, en kunnen ook aan die consumenten de sleutels worden aangereikt om hun financiële toekomst in eigen handen te nemen”.

Video 2 :  Waar kan ik terecht voor hulp bij het beheren van mijn budget?

Deze video besteedt aandacht aan de verschillende vormen van begeleiding waarop je beroep kan doen als je financiële problemen hebt. 

“Voor mensen met financiële problemen is het erg belangrijk te weten dat er oplossingen bestaan voor hun situatie, dat zij gratis een beroep kunnen doen op professionelen en dat zij die professionelen weten te vinden”, aldus Anne Defossez, directrice van het Centre d’Appui aux services de Médiation de Dettes.

Video 3 : Collectieve schuldenregeling: wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Hierin wordt specifiek ingegaan op de procedure van de collectieve schuldenregeling.

“Collectieve schuldenregeling kan licht brengen aan het einde van een lange schuldentunnel. Dit traject is echter heel complex en brengt soms misvattingen met zich mee. In deze video doen we helder en genuanceerd uit de doeken wat deze procedure concreet inhoudt.” onderstreept Eveline Bohez (BudgetInZicht).


 

Ook de FOD Economie ontwikkelt tal van educatieve- en preventieve video’s.

Video 1: de “Bel-me-niet-meer-lijst”

Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus die je hun producten proberen te verkopen? Verzin je het ene na het andere excuus om ze af te wimpelen? Maak daar meteen een einde aan door je in te schrijven op de “Bel-me-niet-meer-lijst”. 

 

Video 2: factuurfraude

Jaarlijks zijn honderden bedrijven en consumenten slachtoffer van factuurfraude. Bij deze fraude vervalsen oplichters het rekeningnummer op een factuur en betaalt de klant, zonder het te beseffen, de oplichters. Wat doen als je een vervalste factuur betaalde? Meer info op: http://factuurfraude.belgie.be

Video 3: hoe namaak online herkennen?

In 2018 sloot de FOD Economie meer dan 1.000 websites die namaak verkochten. Namaakwebsites zien er steeds professioneler uit en hanteren ook vaker normale prijzen. Daardoor lijken het normale aanbiedingen voor de consument. Maar als je iets bestelt op zo’n site, kom je vaak bedrogen uit. Het is dus belangrijk om namaak online te herkennen.


 

Febelfin heeft de laatste jaren, alleen en in samenwerking met enkele partners, verschillende campagnes gelanceerd om de consument te sensibiliseren voor de verschillende fraudetechnieken.

Video 1: amazing mindreader

Om mensen aan te zetten tot waakzaamheid bij het online doorgeven van persoonlijke informatie, heeft Safeinternetbanking.be de ludieke campagne Amazing Mindreader opgezet. In het filmpje draait alles om Dave, een medium met ‘paranormale’ gaven.

Toevallige voorbijgangers werden uitgenodigd voor een gratis, persoonlijke mindreading. Dave kon foutloos vertellen hoe de kinderen heten, hoeveel het huis heeft gekost, hoeveel geld er op de bankrekening staat, hoeveel er vorige maand is uitgegeven aan kleding, wat het rekeningnummer is, enzovoort.

Video 2: see how easily freaks can take over your life

In de tweede sensibiliseringscampagne van Safeinternetbanking.be en Febelfin gebruikt een acteur de informatie die Tom, een achteloos slachtoffer, op het internet achterliet om letterlijk in zijn huid te kruipen en zijn leven over te nemen. Tot op zekere hoogte doen internetfraudeurs precies hetzelfde.

Eén gouden regel staat centraal in See how easily freaks can take over your life: geef nooit je bancaire codes door, niet via e-mail, noch via telefoon.

Video 3: als je twijfelt, kan je beter stoppen

Heb jij ook al eens een e-mail ontvangen die ogenschijnlijk van jouw bank komt en waarin staat dat zij dringende veiligheidsupdates moet uitvoeren?

Het enige wat jij volgens het bericht moet doen, is klikken op een link en enkele gegevens zoals je telefoonnummer en bankkaartnummer doorgeven. Het lijkt een kleine moeite maar misschien twijfel je wel… 

Wanneer je zo’n bericht onder ogen krijgt, geldt er maar één boodschap: als je twijfelt, kun je beter stoppen. Dat is de centrale boodschap van de derde sensibiliseringsampagne van Safe internetbanking.be


De Dag Zonder Krediet, een sensibiliseringscampagne die het brede publiek waarschuwde voor de gevaren van ‘gemakkelijk krediet’ en schuldoverlast, ontwikkelde ook enkele preventieve video’s.

Video 1: te mooi om waar te zijn

De boodschap « Te mooi om waar te zijn ! » vestigt de aandacht op alles wat ‘gratis’ wordt aangeboden via reclame en marketingcampagnes, maar waaraan in werkelijkheid vaak een verborgen kostenplaatje is verbonden: kredietkaarten, koppelverkoop, getrouwheidskaarten, winstbeloftes, 0%-leningen,…

Video 2: onderteken niet om het even wat

“Onderteken niet om het even wat!” wil de mensen sensibiliseren om niet zomaar je (elektronische) handtekening onder allerhande contracten en abonnementen te zetten zonder eerst goed na te lezen wat voor gevolgen dit kan hebben (wanneer je de rekeningen nadien niet op tijd betaalt). In het slechtste geval moet je van alles betalen waartoe je niet in staat bent.


Jongeren en schulden… Het kan snel gaan!

Javier Guzman over marketing