SHRINKFLATION

Shrinkflation of Krimpflatie is officieel geen economische term, maar wordt gebruikt om te beschrijven wat er in de winkels gebeurt zodra de prijzen stijgen: je krijgt minder voor hetzelfde geld.

Je kunt de uitleg vrij letterlijk nemen, want door krimpflatie zit er minder in dezelfde verpakking. Het product blijft dan vaak even duur, maar je krijgt er dus wel minder voor. Dit om de productiekosten te verminderen. Het kan overigens ook voorkomen dat de inhoud vermindert én de prijs stijgt.

Krimpflatie is overigens niets nieuws en ook niet iets wat alleen in België voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat er in de periode 2012-2017 in het Verenigd Koninkrijk 2.529 producten zijn verkleind. Het gaat dan echt om allerlei soorten producten: van koffie tot aan toiletpapier waar opeens dunnere velletjes voor worden gebruikt. Ook repen als Mars en Snicker schommelen behoorlijk in gewicht. Een Mars weegt in de jaren 80 bijvoorbeeld 65 gram, maar nu 51. Een Snicker is met de jaren van 51 naar 48 gram gegaan. De prijs blijft wel gelijk.

De conclusie is dat een heleboel fabrikanten het toepassen en dat het over de hele linie voorkomt. Het is dus niet per se iets wat enkel wordt gedaan bij A-merken.

Als consument is het vrijwel onmogelijk om krimpflatie altijd op te merken. Veel mensen weten de exacte hoeveelheden van verpakkingen niet, waardoor het ook lastig is om erachter te komen of er minder in zit. Ook hebben we bepaalde producten ook gewoon nodig, of de inhoud nu verminderd is of niet.