LEERLINGEN ARTISTIEK BEELDEND ATELIER KUNSTHUMANIORA BRUGGE KRONEN ZOCH TOT BUDGETEXPERTEN

Straks jij, je eigen budget op een rij!’. Met deze workshop trekt de dienst budget- en schuldhulpverlening van het OCMW Brugge naar de laatstejaarsstudenten van de Brugse secundaire scholen. Naar aanleiding van de 5e editie werd de wedstrijd ‘Meest realistisch budgetterende klas’ georganiseerd. De zesdejaars Artistiek Beeldend Atelier van het kunsthumaniora Brugge kroonden zichzelf tot de meest enthousiaste budgetexperten en wonnen hiermee een etentje.

Tijdens zo’n workshop ontdekken laatstejaarsstudenten secundair onderwijs wat het kost om op eigen benen te staan. Ook al gaat het om serieuze materie, de workshop is studentikoos en speels opgevat. Humor staat centraal. De workshop informeert, inspireert en stimuleert studenten om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.
De voorbije vijf jaar hebben meer dan 2000 studenten deelgenomen aan de workshop. In 2020 en 2021 werd – omwille van Corona -een digitaal alternatief uitgewerkt voor het thuisonderwijs. Dit schooljaar ging alles opnieuw in de klas door en werd voor de eerste keer een wedstrijd gekoppeld aan de reeks.

Tijdens 61 workshops streden studenten uit 14 Brugse secundaire scholen om de titel van ‘meest realistisch budgetterende klas’. Inzet: een etentje met de ganse klas in lunchbar ‘Het Paradijs’ waar chefs van het maatwerkbedrijf Sobo de maaltijden bereiden.

Na een spannende nek-aan-nekrace gingen de laatstejaars audiovisuele vorming, van kunsthumaniora Brugge, met het brons aan de haal. De zesdejaars lichamelijke opvoeding en sport van KTA Brugge eindigden op een verdienstelijke tweede plaats. De zesdejaars Artistiek Beeldend Atelier, eveneens van Kunsthumaniora Brugge, kroonden zichzelf tot de meest enthousiaste budgetexperten en wonnen een etentje. Elke student ontving ook een oorkonde uit handen van de schepen Pablo Annys en adjunct-algemeendirecteur Christian Fillet van het OCMW Brugge.

De reacties over de workshops die we organiseren zijn onverdeeld positief. Leerkrachten én studenten gaven aan dat ze op een andere manier tegen centen en budget aankijken. Dat is precies wat we met het OCMW willen doen: jongeren financieel bewust maken.