HOE LANG DUURT EEN BANKOVERSCHRIJVING?

Hoeveel tijd krijgt de bank eigenlijk om je overschrijving te verwerken en te zorgen dat het geld op de rekening van je schuldeiser staat?

2 verschillende situaties
Als de schuldenaar en de schuldeiser hun rekening hebben bij dezelfde bank, dan moet de bank er voor zorgen dat op diezelfde werkdag de rekening van de begunstigde wordt gecrediteerd.

Hebben beide een rekening bij een verschillende bank, dan krijgt de bank één werkdag de tijd om te zorgen dat het geld op de rekening van de begunstigde staat.

Werkdag
Hou er ook rekening mee dat het hier gaat over bankwerkdagen. Dat wil dus zeggen dat weekend- of feestdagen niet meetellen. En, dat in de voorwaarden van banken vaak staat dat een betalingsopdracht na een bepaald tijdstip (15 of 16 u) wordt geacht te zijn ontvangen op de volgende werkdag. Je moet de rekening dus voor dat tijdstip doen!

Als je op donderdagavond je overschrijving doet, wordt die door de bank dus geacht te zijn ontvangen op vrijdag. Zij hebben één werkdag de tijd om de overschrijving te doen, zaterdag en zondag zijn geen werkdagen, waardoor de overschrijving pas op maandag op de rekening verschijnt van zijn schuldeiser.

Contacteer je schuldeiser
Als de schuldeiser jouw geld een dag te laat op zijn rekening ziet verschijnen maar ondertussen al een herinneringsfactuur heeft opgestuurd, kan je best even contact opnemen met hem. Een redelijke manier van werken lijkt toch dat de tweede factuur (met eventueel extra kosten) gewoon kan geschrapt worden. Verschillende maatschappijen zouden in een herinneringsfactuur meteen extra kosten aanrekenen.

De gouden raad hier is dan ook om je geen overbodige zorgen op de hals te halen en je facturen zeker twee werkdagen op voorhand te betalen. Op die manier ga je nooit problemen ondervinden.

Een andere optie is kiezen voor een ‘instantoverschrijving’. Bij deze overschrijvingen staat het geld binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde, of je het nu in het midden van de nacht of overdag overschrijft. Niet bij alle banken is de dienst gratis. Lees hier alles over de instantoverschrijving en welke banken het aanbieden.