Zonnebloemolie op? Er zijn gelukkig genoeg heel wat alternatieven.
Er zijn oliën die als olie verkocht worden voor consumptie, zoals arachide-, maïs, olijf-, saffloer-, sesam-, soja- en zonnebloemolie. Daarnaast zijn er oliën die in voedingsmiddelen zitten. Zoals: maïs-, raap, soja- en katoenzaadolie. De oliën worden soms in combinatie gebruikt, zoals in margarine.
Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken (ook als je zonnebloemolie op is) zijn:
Olie | Smaak |
Arachideolie (pindaolie) |
Neutrale smaak |
Koolzaadolie | Beetje nootachtig |
Maisolie | Neutrale smaak |
Olijfolie (gebruik geen extra vierge) |
Fruitig, grassig, fris, soms peperig, hangt af van de soort. |
Raapzaadolie | Neutrale smaak |
Rijstolie | Neutrale smaak |
Roerbakolie of wokolie |
Van meerdere oliesoorten gemaakt. Meestal gekruid. Kijk op ’t etiket. |
Slaolie | Van meerdere oliesoorten gemaakt. Kijk op het etiket. |
Sojaolie | Neutrale smaak |
Vloeibaar bak- en braadvet* |
Van meerdere oliesoorten gemaakt. Kijk op het etiket. |
Zonnebloemolie | Neutrale smaak |
* Bestaat vooral uit plantaardige oliën. Het voordeel van vloeibaar bak- en braadvet: er zit ook vitamine D in
Welke olie is geschikt om in te frituren?
Veel mensen gebruiken zonnebloemolie om te frituren. Door de neutrale smaak is deze olie hiervoor erg geschikt. In alle oliën waarin je kunt bakken, kun je ook frituren. Andere oliën met een neutrale smaak zijn arachideolie, maïsolie, raapzaadolie, rijstolie, slaolie en sojaolie.
Welke olie kan ik in bakrecepten gebruiken?
Alle oliën die geschikt zijn om in te bakken, kun je ook gebruiken in bakrecepten. Het hangt van het recept af, welke olie het meest geschikt is. In pizzadeeg of Italiaans brood gebruik je bijvoorbeeld olijfolie. In zoete recepten kunnen oliën met een neutrale smaak geschikt zijn: arachideolie, maïsolie, raapzaadolie, rijstolie, slaolie, sojaolie en zonnebloemolie. Vloeibaar bak- en braadvet is ook geschikt om baksels mee te maken.
Welke olie is geschikt voor over de sla?
Voor de sla kun je kiezen voor een olie met een nootachtige smaak:
- Druivenpitolie
- Koolzaadolie
- Sesamolie (let op, erg sterk van smaak, dus gebruik het met mate)
- Walnootolie
Of je gaat voor de fruitige, grassige, frisse, soms peperige smaak van:
- Extra vierge olijfolie
Liever een neutrale olie? Gebruik bijvoorbeeld:
- Lijnzaadolie
- Zonnebloemolie
Waarom zijn niet alle oliën geschikt om in te bakken?
Bij bakken, wokken en braden wordt de temperatuur van de pan en de olie tussen 180 tot 230 °C. Niet alle oliën kunnen die temperatuur verdragen.
Als oliën niet helemaal zuiver zijn hebben ze een lager ‘rookpunt.’ Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten.
Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
BRON: Voedingscentrum.nl