NAVILENS-CODE

Een bekend ontbijtgranenmerk gebruikt sinds kort een speciale code op hun verpakkingen: de NaviLens-code. Deze code maakt productinformatie toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Het is een kleurvakjescode – denk aan een gekleurde QR-code – en bestaat uit blauwe, gele, roze en zwarte blokjes.

Dankzij die contrasterende kleuren herkent de camera van je smartphone de code al vanop enkele meters afstand.  De bijbehorende app navigeert je met ‘piepjes’ en een stem tot bij het gescande product. Vandaar ook de naam NaviLens.

De app zegt waar het product te vinden is in de winkel. Als je bij het product in de supermarkt staat, kan je ook alle (voedings)informatie van dat product opvragen. De app leest die info voor, in je eigen taal.

De NaviLens-code werd ontwikkeld door een Spaans bedrijf. Ze wordt in de transportsector reeds langer gebruikt. De code is nu al te zien in de grote trein- en metrostations van Barcelona, Murcia en het noordstation van Brussel.