VEILIG KOPEN EN VERKOPEN OP TWEEDEHANDSWEBSITES

Sokken, antirimpelcrème, een cactus… Misschien krijg je tijdens de feestdagen een cadeau dat je niet zo mooi vindt of al hebt.

Foute cadeautjes terug inpakken en zelf cadeau doen aan iemand is een optie. Elk jaar verkopen meer en meer Belgen zulke cadeaus online op tweedehandswebsites.

Hoewel de meeste transacties tussen particulieren probleemloos verlopen, houdt online kopen en verkopen altijd een risico in.
Wat als je pakketje niet geleverd wordt? Wat als er een geschil ontstaat tussen koper en verkoper?

Enkele tips om het veilig te houden bij aan- en verkopen tussen particulieren.

Als koper loop je meer risico’s bij komen op tweedehandswebsites dan wanneer je een aankoop doet in een webwinkel. Zo heb je geen garantie en geen terugzendrecht als een kledingstuk je niet past. Je kan ook niet terecht bij consumentenorganisaties of overheidsdiensten die regels opstellen over e-commerce.

Wanneer is er een overeenkomst die door koper en verkoper moet worden nageleefd?
Die ontstaat wanneer er een akkoord is over het voorwerp en de prijs. Op een veilingsite is dat de hoogste prijs die geboden is, als de verkoper akkoord gaat om aan die prijs te verkopen.

Hoe bewijs je dat er een overeenkomst is?
Voor bedragen van minder dan 375 euro kan het bewijs geleverd worden op “elke wettelijke manier”. Een e-mail met een akkoord tussen partijen volstaan. Belangrijk daarbij is dat de e-mails duidelijk afkomstig zijn van de koper en de verkoper. Je ondertekent je e-mails dus beter niet met een schuilnaam, maar met je eigen naam en voornaam en liefst ook met je adresgegevens.

Voor een overeenkomst over een verkoop voor een bedrag van meer dan 375 euro is een geschreven en getekend document nodig of een e-mail met elektronische handtekening.

Hoe betalen?
Cash, via overschrijving of met je smartphone. Het bewijs van betaling is dan makkelijk te leveren. Je kan ook gebruik maken van een derde partij om betalingen te doen, zoals Paypal of Ogone.

Wat bij problemen met de levering?
De verkoper is verantwoordelijk voor de correcte levering. De koper heeft het recht het voorwerp te weigeren als het niet overeenkomt met wat hij gekocht heeft. De verkoper moet zorgen dat het voorwerp goed is ingepakt. Werd de smartphone of laptop correct afgeleverd aan de pakjesdienst, maar raakt hij onderweg beschadigd, dan moet de verkoper dat probleem met de pakjesdienst afhandelen.

Sommige pakjesdiensten bieden een verzekering aan in geval van verlies of diefstal. Informeer je bij je pakjesdienst wanneer je pakket waardevol is.

Wat bij problemen tussen koper en verkoper?
Je kan naar de rechtbank stappen. Voor kleine transacties is dit vooral een theoretische mogelijkheid. Je zal niet snel een advocaat onder de arm nemen als de smartphone die je kocht een barst heeft opgelopen tijdens het transport en de verkoper je geld niet wil teruggeven.

Wanneer je een conflict hebt over een transactie, kan je dat best in overleg met de tegenpartij oplossen of een compromis sluiten. Zo zou je als koper toch de smartphone met het gebroken glas kunnen kopen, maar de reparatiekosten ervan terugvragen van de verkoper. Een goed drukkingsmiddel is de feedback die je bij de meeste websites kan geven over een verkoper. Wie regelmatig koopt of verkoopt op een veilingsite of een zoekertjessite, zal belang hechten aan de feedback die hij of zij krijgt (meestal uitgedrukt in een aantal sterren).

Bedrog kan je aan de politie melden. Een voorbeeld van bedrog is een nepverkoop: iemand zet iets te koop, laat zich betalen, maar levert nooit … of levert iets dat niet aan de beschrijving voldoet. Als het over beperkte bedragen gaat, is de kans groot dat de politie je klacht niet behandelt. Je neemt dus beter de nodige voorzorgen vooraleer je koopt of verkoopt van particulieren op internet.

Als koper:
• Zoek naar een verkoper in je buurt zodat je de aankoop bij hem kan ophalen. Zeker wanneer het over grotere bedragen gaat, is dat belangrijk.
• Vraag de adresgegevens van de verkoper en probeer te controleren of ze juist zijn.
• Hou rekening met de feedback over de verkoper. Websites die geen feedbacksysteem hebben, geven meestal aan sinds wanneer de verkoper actief is op de site. Handel bij voorkeur met mensen die al langer actief zijn.
• Maak duidelijke afspraken met de verkoper over de prijs en de levering.
• Maak duidelijke afspraken over de wijze van betaling. Geef de voorkeur aan betalingen op beveiligde platforms of verkoopsites met beveiligde betalingen.
• Schrijf nooit geld over aan iemand die je niet kent, ook al komt hij betrouwbaar over. Je bankgegevens aan vreemden geven is over het algemeen verboden.
• Als je een probleem vaststelt bij de aflevering van het pakje, neem dan foto’s en signaleer het probleem onmiddellijk aan de tegenpartij.
• Laat je gezond verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
• Wees extra alert bij verkopers uit het buitenland vooral buiten Europa.

Als verkoper:
• Maak duidelijke afspraken over wat je verkoopt, de prijs, de manier van leveren enzovoort. Probeer ook de echte identiteit en contactgegevens van de koper vast te krijgen.
• Ga na of je het voorwerp wel mag verkopen. Zo mogen sommige medicijnen niet vrij verkocht worden. Nogal wat websites leggen de verantwoordelijkheid voor de wettelijkheid van de transactie echter bij de gebruikers.
• Hou er rekening mee dat sommige veilingsites of zoekertjessites kosten aanrekenen of een commissie op de opbrengst van de verkoop.

BRON: Wikfin