FEESTELIJKE AARDAPPELSOUFFLÉ MET BRUGSE TOETS

Lekker, bijzonder en zo verrassend. Een luchtige soufflé met gewassen korstkaas geserveerd in kleine potjes. Dit verdient een glansrol op je feestbord!

De Brugge Dentelle Caractère is een romige kaas met eetbare witte korst en doet sterk denken aan specialiteiten uit Normandië zoals de Pont l’Évèque.

De naam komt van het Franse woord voor ‘kantklossen’: een ambacht waar Brugge in het verleden goede sier mee maakte. Tevens is het een knipoog naar het verfijnde karakter van deze vier’kante’ kaas. De okerkleurige, eetbare korst wordt gewassen met speciale culturen om de typisch pittige smaak te krijgen.

Je kan uiteraard ook vergelijkbare kazen gebruiken zoals Époisses Berthaut of Maredsous.

Ingrediënten (4 personen)
150g gewassen korstkaas (Brugge Dentelle Caractère, Époisses Berthaut, Maredsous, …)
1 kg aardappel
50g boter
500 ml melk (volle)
4 eidooiers
1 el bloem
4 eiwitten
peper
zout

Bereiding
1. 8 ovenpotjes goed inboteren en de oven op 180°C voorverwarmen.
2. Aardappelen schillen, gaar koken en door de passe-vite draaien.
3. De melk koken en mengen met de puree en de eierdooiers.
4. De bloem en de in stukjes gesneden kaas door de puree roeren en bijkruiden met peper en zout (mag stevig afsmaken).
5. De eiwitten tot sneeuw kloppen en door de puree roeren en onmiddellijk in de ovenpotjes gieten ( de ovenpotjes mogen maar voor 2/3 gevuld zijn zodat ze niet overlopen tijdens het bakken).
6. 40 minuten in de oven bakken bij 180°C tot een mooie bruine korst is bekomen (de deur dichtlaten tijdens het bakken en onmiddellijk opdienen).