KOKEN MET RESTJES

De stad Brugge zoekt 5.000 gemotiveerde Bruggelingen om deel te nemen aan Food Winners Brugge. Gooi overrijp fruit, oud brood of een restje groenten niet weg.

 

Koken met restjes groenten
De gemakkelijkste manier om te koken met restjes groenten of minder verse groenten, is soep maken of bouillon. Vind je de wortelen, sla of broccoli er maar slap uitzien? Verwerk ze in soep. Tip: gooi de steel van broccoli of bloemkool niet weg, maar gebruik ‘m in de soep.

Nog een aubergine, een halve courgette en wat tomaten in de koelkast? Ratatouille maken is het antwoord! Groenten kan je ook perfect verwerken in een omelet, quiche, pizza, tapas…

Heb je teveel groenten gekocht? Vries ze in. Dat doe je door ze in stukjes of schijfjes te snijden, te blancheren en dan in te vriezen.

Restjes zuivel verwerken
Nadert je potje yoghurt of room of de fles melk in de koelkast de vervaldatum? Gooi ze niet meteen weg. Proef een beetje of ruik om de kwaliteit te beoordelen. Zie je wat schimmel op harde kaas? Snijd ‘m ruim weg; de rest kan je nog eten. Wist je trouwens dat je kaas kan invriezen? Rasp de kaas eerst en verdeel ‘m in kleine porties.

Restjes gekookte aardappelen
Ook met restjes gekookte aardappelen kan je nog creatief aan de slag: een aardappelsalade, een tortilla of frittata, aardappelkoekjes, soep, aardappelwafeltjes of -pannenkoeken, stoemp of puree… Of bak ze simpelweg nog even in de pan. Een restje puree? Dat kan je perfect invriezen.

Restjes ei gebruiken
Komt de houdbaarheidsdatum van je eitjes heel dichtbij? Kook ze en bewaar ze in de koelkast. Zo kan je de houdbaarheid van eieren verlengen met enkele dagen.

Bij sommige gerechten of sauzen heb je enkel de eierdooiers nodig. Maar… wat moet je dan doen met het resterende eiwit? Denk aan meringue, mousses of gebruik het als basis voor glazuur op gebak. Hetzelfde geldt voor resterende eidooiers: die kan je verwerken in advocaat, puree, saus, mayonaise, bearnaisesaus, quiche…

Overrijp fruit verwerken
Bleef je fruit net iets te lang liggen? Gooi het niet weg. Een paar appels of peren vormen de basis voor een fruitmoes. Of meng stukjes fruit in yoghurt of je cakebeslag. En wat denk je van crumble, smoothies, chutney of confituur?

Wat met restjes vlees of vis?
Maak er een lekkere vlees- of vissalade mee. Overschot van gebraad (bijvoorbeeld rosbief of varkensgebraad) levert heerlijk broodbeleg op.

Kocht je een grotere hoeveelheid vis of vlees? Vries dan het deel dat je niet meteen eet in. Vlees en vis kan je maanden bewaren in de diepvries.

Oud brood een tweede leven geven
Met restjes oud brood kan je zoveel doen. Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes, broodpudding, bruschetta of croutons van. Of mix het in een keukenrobot of blender tot fijne broodkruimels. Ideaal om gehaktballetjes, een ovenschotel of vis mee te paneren.


Klik hier voor meer info in verband met Food Winners Brugge.