ONGEWENSTE TELEFOONOPROEPEN

Je telefoon gewoon telkens dichtgooien? We bieden enkele alternatieven.

Commerciële oproepen beu? Schrijf je in op de Bel-me-niet-meer-lijst. Bedrijven en organisaties zullen jouw telefoonnummer en naam dan schrappen in hun belbestanden. Gedaan met opdringerige verkopers met unieke producten, diensten en promoties. Binnen 5 werkdagen na je inschrijving zal je telefoonnummer in de bel-me-niet-meer-lijst staan. Je krijgt daarvan een bevestiging. ‘Bel me niet meer’ wordt beheerd door Do Not Call Me vzw (DNCM).

De meeste telefoontoestellen bieden de mogelijkheid om bekende en/of anonieme oproepnummers te blokkeren. Raadpleeg daarvoor de handleiding van je toestel of vraag aan je telefoonprovider wat de mogelijkheden zijn.

Het nummer van je vaste lijn laten registreren als privé/geheim is ook een optie. Je kiest zelf als je gegevens al dan niet vermeld worden in de telefoongids of op 1207. Raadpleeg de website van uw telefoonprovider of vraag na wat de mogelijkheden zijn.

Bij kwaad opzet (dreigtelefoons, stalking, …) doe je best aangifte doen bij de politie.

Wees op je hoede voor onbetrouwbare televerkopers. Hou onderstaande tips in gedachten.

Maakt de verkoper zich bekend? Een televerkoper is verplicht zijn identiteit en de onderneming waarvoor hij belt, kenbaar te maken aan het begin van het gesprek. Hij moet ook duidelijk maken dat het telefoongesprek bedoeld is om iets te verkopen.

Is het aanbod van de verkoper duidelijk? Geeft de verkoper weinig informatie over de eigenschappen, de prijs of de duur van de overeenkomst? Vraag dan om meer details. Misleidende telefoontjes gaan meestal over gratis aanbiedingen, kortingbonnen of proefpakketjes om een product vooraf uit te testen.

Staat de televerkoper op de lijst van ondernemingen die al gemeld zijn? Check of de naam van de onderneming die belt, op de lijst van ondernemingen staat waarover de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument al meldingen ontvingen. Wees uiterst voorzichtig met aanbiedingen van de ondernemingen die op die lijst staan. Staat de onderneming niet op de lijst, dan betekent dat niet noodzakelijk dat het aanbod veilig is, want telefonische oplichters wisselen vaak van naam.

Ontving je een schriftelijke bevestiging? Een televerkoper is verplicht om je een bevestiging te sturen, per e-mail of per post. Die bevestiging moet je alle informatie geven over het aanbod en over je recht om van de aankoop af te zien. Stuur meteen een antwoord als je niet geïnteresseerd bent in het aanbod. Een bevestigingsmail komt soms terecht in de map met ongewenste e-mails. Als je onlangs een televerkoper aan de lijn had, raden we aan om de e-mails in die map in het oog te houden.

Kreeg je een verdacht telefoontje? Doe aangifte bij de FOD Economie via het meldpunt.belgie.be.

Werd je gebeld door een bedrijf vanuit een ander Europees land? Doe aangifte bij het Europees Centrum voor de Consument.