MARKETING OF MISLEIDING?

Weet jij wat je eet?

Heel wat voedselverpakkingen doen je watertanden. Ze beloven je veel verse vruchten en unieke smaaksensaties.

Fruit is een duur ingrediënt en laat zich gemakkelijk vervangen door goedkopere aroma’s en kleurstoffen. Je krijgt de smaak en de geur, maar niet de voordelen van echt fruit. Een etiket moet duidelijk maken welke ingrediënten een product bevat. Dat de ingrediëntenlijst correct en volledig is, betekent niet dat de verpakking als geheel niet misleidend kan zijn. De beloftes op de verpakking maken niet duidelijk hoeveel écht fruit een product bevat.  De voorkant van een verpakking bestaat vooral uit marketing. De echte informatie is op de achterkant te vinden.

Een truc waar fabrikanten graag gebruik van maken is het doen van claims, die (onterecht) de indruk geven dat een product gezond is. Een voorbeeld van een misleidende gezondheidsclaim is ‘suikers uit fruit’. Dit klinkt gezonder dan gewoon ‘suikers’, maar het komt op hetzelfde neer. ‘Als je suiker uit fruit haalt, gooi je al het goede van fruit weg. Dan houd je alleen suiker over’.

Ook als er op de verpakking staat dat er iets niet in zit, zoals bijvoorbeeld vet, betekent dit niet dat het product ook gezond is. Een product zonder vet, kan bijvoorbeeld veel suiker of zout bevatten.

Bekijk de productbeschrijving en ingrediënten op de verpakking. Die beschrijven wat erin zit en hoeveel. De productbeschrijving staat vaak voor of boven de ingrediëntenlijst. Die geeft vaak een beter beeld van het product dan de mooie naam op de voorkant.

De ingrediënten hebben altijd een verplichte volgorde: wat vooraan staat, zit er het meest in.

Vergelijk eens dezelfde soort producten van verschillende fabrikanten met elkaar. Je leert dan de verschillen in suiker, zout, calorieën, (verzadigd) vet of de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten.