UNIVERSELE BANKDIENST

Verschillende Belgische banken hebben een charter ondertekend om een universele bankdienst te voorzien voor niet-digitale klanten. Hierdoor kunnen klanten die dat willen, voor maximaal 60 euro per jaar een zichtrekening met een debetkaart krijgen die niet 100 procent digitaal is. 

Minimaal dienstenaanbod
Wie gebruik maakt van de universele bankdienst, krijgt een debetkaart en kan per jaar 60 manuele verrichtingen (zoals het afgeven van papieren overschrijvingen) doen en 24 keer geld afhalen aan een geldautomaat van de bank in kwestie. Per bijkomende verrichting bedraagt de prijs maximaal 1 euro.   De universele bankdienst is een minimumaanbod dat banken kunnen aanvullen met extra diensten, waarbij de concurrentie tussen de banken vrij speelt. Als een bank in de eigen kantoren automaten aanbiedt voor het afdrukken van rekeninguittreksels, kan de klant hier kosteloos gebruik van maken. Anders kan de klant opteren voor een verzending per post. Voor die maandelijkse verzending van de uittreksels kan wel nog een bijkomend ‘redelijk tarief’ worden aangerekend.

Dat redelijk tarief is als volgt vastgelegd:

  • Maandelijkse abonnementskosten die maximaal 2,50 euro bedragen (incl. verzendkosten);
  • Maximale kosten van 1 euro per enveloppe + verzendkosten;
  • Beperkte forfaitaire kosten per jaar van maximaal 5 euro + verzendkosten.

Voor iedereen
Elke klant die, om welke reden dan ook, geen toegang heeft tot de online toepassingen die banken aanbieden, kan een beroep doen op de universele bankdienst.  De klant is ook vrij om nog andere zichtrekeningen te hebben bij andere banken.

Maximaal 60 euro
De dienst zal maximaal 60 euro per jaar mogen kosten. Banken die minder aanrekenen, mogen die prijs maximaal met 6 euro per jaar laten stijgen zolang ze de bovengrens van 60 euro niet overschrijden.

Het charter is sinds 19 juli van kracht en de afspraken zijn drie jaar lang geldig, tot 30 juni 2024. De banken streven ernaar om de universele bankdienst tegen 1 januari 2022 in hun aanbod op te nemen.

 

Aanvullende informatie over de universele bankdienst vind je hier.