IN DE KIJKER: RECUPEL

Wie of wat is Recupel? Een non-profitorganisatie die afgedankte elektrotoestellen en lampen inzamelt, sorteert en recycleert.

Als je bij de aankoop van een nieuw elektroapparaat jouw afgedankte toestel inlevert, zijn invoerders en fabrikanten van elektroapparaten verplicht om dat terug te nemen. Die regelgeving wordt de aanvaardingsplicht genoemd.

Recupel is de vzw die de inzameling en recyclage van elektroapparaten en lampen organiseert, in ruil voor een bijdrage van invoerders of fabrikanten.

Wist je dat sommige elektroapparaten zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, kobalt, koper, nikkel of palladium bevatten? Andere toestellen, een grasmachine bijvoorbeeld, zijn dan weer gemaakt van kostbare grondstoffen zoals plastic, ijzer, koper en aluminium. De Recupel-partners halen die stoffen uit de ingezamelde apparaten (dat is veiliger voor jou én het milieu) en hergebruiken ze voor nieuwe producten. Met een duur woord heet dat ‘urban mining’. Gemiddeld kan tot 90% van de materialen op die manier gerecycleerd worden. In 2020 heeft Recupel zo in totaal 123.840 ton apparaten een nieuw leven gegeven.

Als je bijvoorbeeld een strijkijzer of een koelkast koopt, moet de onderneming jouw oude toestel gratis terugnemen als je een gelijkaardig nieuw toestel koopt. Winkels met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter moeten jouw oude, kleine toestel terugnemen ook als je geen nieuw toestel aankoopt. Sommige winkels beschikken over inzamelboxen waarin je jouw afgedankte kleine elektr(on)ische toestellen en lampen kan deponeren.

Ga vóór je een nieuw toestel koopt in ieder geval na of de terugname van jouw toestel voorzien is en hoe dat in zijn werk gaat.

Hier lees je meer over het inzamelsysteem van Recupel en de samenwerking met de Kringwinkels.

Bron: Recupel