VEILIG(ER) MAILEN

Voorkom dat pottenkijkers toegang krijgen tot je inbox of e-mails.

Gebruik een sterk wachtwoord. Als je “wachtwoord” of “123456” gebruikt, dan kan je evengoed geen wachtwoord instellen. Gebruik hoofdletters, kleine letters en cijfers bij het samenstellen van een wachtwoord, of maak gebruik van een wachtwoordzin. Acht tekens is een absoluut minimum. Wijzig minstens een keer per jaar je wachtwoord.

Bij sommige mailaccounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie. Tweestapsverificatie of Two Factor Authentication (2FA) werkt een beetje als een dubbel slot. Je gebruikt zowel iets dat je weet (zoals je wachtwoord) als iets dat je hebt (zoals een smartphone) of dat je bent (zoals je vingerafdruk). In de eerste stap log je in op je account. In de tweede stap stuurt die account een code naar jouw gsm die jij moet invullen om toegang te krijgen tot je account of moet je de toegang bevestigen door je vingerafdruk te gebruiken.

Vermijd publieke netwerken want openbare wifi-hotspots zijn nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.

Eerst checken, dan klikken. Check de URL (het adres) van een link door er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan.

Gebruik je een openbare computer om je mails te raadplegen, denk er dan aan om je nadien uit te loggen bij je mailservice. Anders kan de volgende gebruiker zonder moeite je hele inbox lezen. Wil je het helemaal op veilig spelen, verwijder dan ook de geschiedenis- en cachegegevens van je browser.

Vergrendel je computer. Stel je pc of laptop zo in dat deze quasi onmiddellijk overschakelt op een vergrendelde modus via Instellingen, Persoonlijke instellingen, Vergrendelingsscherm en Instellingen voor Schermbeveiliging.

Let op waar je je gegevens achterlaat. Vermijd dat je persoonlijke mailadres zichtbaar is op publiekelijk toegankelijke webpagina’s zoals Facebook of Twitter. Denk er ook twee keer over na wanneer je gevraagd wordt een mailadres op te geven. Maak meerdere e-mailadressen aan om je op te geven voor wedstrijden of andere acties.

Scan regelmatig op malware en virussen. Een computerinfectie uit zich niet altijd in een crash, soms plaats malafide computercode zich ook geniepig op de achtergrond zodat het over je schouder mee kan kijken naar wat je doet.

Automatisch antwoorden gebruiken helpt spammers of phishers. Zo weten ze dat ze een actief mailadres beet hebben.

Als je er zeker van wil zijn dat niemand je mails meeleest dan is encryptie de oplossing. Hiermee verhaspel je de inhoud van je e-mailberichten in een (tot nu toe) onbreekbare code.  De eenvoudigste manier om dit te doen is overstappen naar een versleutelde service, maar dat betekent uiteraard dat je ook een nieuw e-mailadres zal moeten gebruiken.