SOLDEN

De solden zijn weer gestart.

In België gaan in de winkels en online de zomersolden officieel van start op 1 juli (of 30 juni als 1 juli op een zondag valt). Ze lopen tot en met 31 juli.

Buitenlandse sites zijn niet onderworpen aan de Belgische wet op de handelspraktijken.

Ook tijdens de solden heb je recht op de wettelijke waarborg van twee jaar. Als een gekocht artikel een gebrek vertoont, bijvoorbeeld een rits die na 14 dagen niet meer sluit, mag de verkoper niet weigeren om de garantie toe te passen omdat je het tijdens de solden tegen een spotprijs gekocht hebt. Als een gesoldeerd artikel je niet bevalt mag de verkoper de terugname of het wisselen wel weigeren. Ook voor een niet-gesoldeerd artikel is hij wettelijk niet verplicht om een terugname of omruiling te aanvaarden. Dit is een commercieel gebaar en geen wettelijke verplichting.

Een terugbetaling als je niet tevreden bent is ook geen wettelijke verplichting.

Als je tijdens de soldenperiode een online-aankoop doet, heb je het recht om het artikel binnen 14 dagen terug te sturen als het je niet bevalt. De verzendingskosten kunnen je worden aangerekend. Heb je online een product gekocht dat een defect vertoont dat niet in de beschrijving was vermeld, dan kun je het – in dit geval gratis – terugsturen als niet-conforme levering en een nieuw product of een terugbetaling eisen.

Vaak zie je winkels voor de solden hun prijs eerst verhogen om daarna een korting toe te staan. Best eerst vooraf (online) de basisprijs checken. Bekijk ook zeker de prijs die zich onder het nieuwe prijskaartje bevindt. Als je vaststelt dat de prijs die vermeld staat op het nieuwe etiket, hoger is dan de prijs eronder, vraag dan aan de verkoper om de korting op de laagste prijs toe te passen. Als je denkt bedrogen te zijn kan je klacht indienen bij het meldpunt van de Economische Inspectie.

Wil je tijdens een verblijf in het buitenland profiteren van de plaatselijke solden, raadpleeg dan de gratis gids van het ECC.