ALTERNATIEVEN VOOR AIRCONDITIONING

Sluit je gordijnen, open je zonwering en ga met ons op zoek naar goedkope en milieuvriendelijke alternatieven voor airconditioning.

De ventilator is altijd doeltreffend . De luchtverplaatsing over de huid verdampt de transpiratie, en koelt af.  Een heen en weer bewegend model met regelbare snelheid is onze favoriet. Er zijn modellen voor elk budget.

Door een vochtige doek voor je ventilator te hangen of er een bevroren fles water naast te plaatsen heb je een groter afkoelend effect. De lucht die op de natte doek (of de bevroren fles) wordt geprojecteerd, doet het koude water verdampen, waardoor de temperatuur van de kamer sneller daalt. Er bestaan ook ventilatoren met verstuiver, uitgerust met een watertank, die beide functies combineren.

De stilstaande, bladloze ventilator is dankzij het principe van het Venturi-effect (zoals de vliegtuigturbines) heel doeltreffend en krachtig. De ventilator zonder bladen is speciaal beveiligd en vormt geen enkel risico voor kinderen. Net als de klassieke ventilator bestaat hij ook in een heen en weer bewegende, regelbare versie. Minpunt is de stevige prijs.

Een alternatief voor airconditioners is de verdampingskoeler of adiabatische luchtkoeler. Die biedt tal van voordelen:

  • zuigt de lucht van de kamer op volgens hetzelfde principe als de verbeterde ventilator. De lucht gaat door een vochtige wisselaar en komt verfrist weer uit het toestel;
  • verbruikt weinig energie (45 à 90 W), kan 10 tot 30 uur werken en is perfect geschikt voor ruimten van 20 à 30 m²;
  • de watertank mag vol ijsblokjes zitten en mag in elk geval nooit leeg zijn. Je steekt de stekker in het stopcontact … en klaar is kees!

Er zijn ook enkele nadelen:

  • net als bij de andere ventilatoren is het niet mogelijk om een bepaalde temperatuur in te stellen. De verdampingskoeler kan dus niet concurreren met een echte airco;
  • na verloop van tijd verzadigt de luchtvochtigheid in de kamer waar het toestel staat. De kamer moet dus worden verlucht.
  • als de omgevingslucht al heel vochtig is, gaat hij slecht werken, want het bijkomende vocht kan niet meer verdampen.

De vernevelaar voor buitenruimten is er voor tuin of  terras. Je plaatst ze in de schaduw van een parasol of zonwering. Dit toestel verstuift een heel fijne nevel en zorgt voor een aangename verfrissing, zonder een gevoel van vochtigheid te creëren.

BRON: energids.be