ONLINE COVID-19-ZELFTESTEN KOPEN

SARS-CoV-2 antigen zelftesten, zoals ze officieel heten, zijn sinds begin april te koop in België. Enkel in erkende apotheken. Binnen- en buitenlandse webwinkels verkopen ze ook online. Oplichters maken van de huidige situatie misbruik om waardeloze zelftesten te bezorgen of helemaal niet te leveren. Onze tips voor veilig online kopen van zelftesten.

 Koop alleen door een officiële organisatie goedgekeurde zelftesten. Zo weet je zeker dat ze betrouwbaar zijn. De lijst van de in België goedgekeurde zelftesten vind je op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Ter verduidelijking: er bestaan twee soorten coronazelftesten: de antigen en de serologische. Het verschil?

  • De antigentest is vergelijkbaar met een PCR-test en geeft aan of je op het moment van het afname besmet bent met het COVID-19-virus.
  • De serologische test bevestigt of je al besmet raakte met het COVID-19-virus en er antilichamen in je bloed zitten. Deze test zegt niets over een huidige besmettingen.

Sinds een recente beslissing van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) mogen Belgische apotheken online geen zelftesten meer verkopen. Toch blijven sommige Belgische websites de zelftesten aanbieden.

In België zijn alle vergunde onlineapotheken opgenomen in de FAGG-Lijst.

Erkende onlineapotheken uit een ander EU-land herken je aan het verplichte EU-label met de vlag van het land in kwestie. Klik daarop en je ziet een lijst van de erkende apotheken in dat land.

Twijfel je nog over de betrouwbaarheid van een onlineverkoper van COVID-19-zelftesten? Doe de Webshop Check.

Op de meeste onlineaankopen heb je 14 dagen bedenktijd. Maar er zijn uitzonderingen. Je hebt geen bedenktijd op gezondheidsproducten waarvan je na ontvangst het zegel verbreekt. Heb je de verpakking van de coronazelftest geopend? Dan kun je hem niet meer terugsturen en je geld terugvragen, ook al heb je de zelftest niet gebruikt.

Een Belgische onlineapotheker moet enkele regels respecteren bij het verzenden van je bestelling. Laat de levering op zich wachten? Check je rechten bij problemen met de levering.

Tot slot adviseren we je het officiële Belgische advies voor het correct gebruik van zelftesten op te volgen.

BRON: Europees Centrum voor de Consument België