EEN GOEDE VINAIGRETTE MAKEN

Wat is het geheim?

Een lekkere vinaigrette maken is eenvoudig. Vinaigrettes zijn de ideale smaakmakers voor slaatjes, pasta’s en andere koude gerechten.

Een klassieke vinaigrette wordt ook wel mosterdvinaigrette genoemd. Het geheim van elk vinaigrette-recept is de verhouding. Die moet ongeveer 3:1 zijn. Per 3 delen olie gebruik je 1 deel wijnazijn.

Dit heb je nodig om vinaigrette te maken:

  • 1 el mosterd
  • 6 el olie (olijfolie of zonnebloemolie)
  • 2 el wijnazijn (rode of witte)
  • peper & zout

Zo ga je te werk:

  • Meng mosterd en azijn in een kom
  • Roer de olie erdoorheen en blijf roeren tot de saus wat dikker is
  • Kruid met peper en zout

Betekenen vinaigrette en dressing ook hetzelfde? Ja en neen. Een dressing is een koude saus op basis van olie. Vinaigrette is de naam van een Frans recept voor dressing op basis van olie én azijn. Elke vinaigrette is dus een dressing, maar niet elke dressing is een vinaigrette. De term vinaigrette wordt doorgaans gebruikt voor alle dressings op basis van olie en azijn.

Een zelfgemaakte vinaigrette kan je enkele weken in de koelkast bewaren. Vergeet niet te schudden voor gebruik.

Salades met tomaat, komkommer, ham of ei smaken altijd beter met een dressing. Je kan vinaigrette gebruiken in alle slaatjes met koude groenten, of bij koude pasta’s.