BARBECUEROOSTER SCHOONMAKEN

Vergeet dure ontvetters, luxe grill-reinigers of andere (semi-)professionele oplossingen. Met onze eenvoudige tips blijft jouw BBQ in topconditie.

Met een aardappel wordt het reinigen van je barbecuerooster eenvoudig. Maak, voor je aan het bakken gaat, de BBQ heel heet en laat het rooster mee opwarmen. Wrijf vervolgens met een halve rauwe aardappel over het rooster.

Prik de aardappel bij voorkeur op een vork. De aardappel geeft zetmeel vrij dat zorgt voor een antiaanbaklaag. Je rooster schoonmaken na het barbecueën verloopt op deze manier snel en eenvoudig.

Je rooster doen blinken kan op verschillende manieren.

  • Neem een ui of citroen, snijd die in tweeën en wrijf er het nog warme barbecuerooster mee in. Zo komt het vuil los en kan je het rooster eenvoudig afwassen met een sopje.
  • Wrijf met een prop aluminiumfolie over het rooster om het vuil te laten lossen. Daarna kun je het volledig proper maken met water en afwasmiddel.
  • Leg het barbecuerooster ’s nachts in het gras. Neem het de volgende dag – voor het gras weer droog is – weer weg en neem het vuil eraf met keukenpapier. Het zal er makkelijk afkomen, fluitje van een cent.
  • Is het rooster echt wel héél vuil? Stop het in een grote, zwarte (grijze) vuilniszak met warm water en 2 opgeloste vaatwastabletten. Knoop dicht en leg de zak een hele dag op een zonnige plek in de tuin. Het water zal warm blijven en het vuil zal losweken. ’s Avonds kan je het rooster afspoelen, eventueel met de tuinslang.

Wil je de barbecue schoonmaken zoals ‘de echten’ dat doen? Stook de barbecue dan hoog op. De voedselresten die nog aan het rooster kleven verbranden en jij kan ze makkelijk wegborstelen met een ijzeren borstel. Daarna spoel je het rooster na met water. Door de voedselresten te verbranden, zijn ook alle bacteriën en ziektekiemen verwijderd.

Opgeruimd staat netjes. Maak de barbecue meteen na gebruik schoon, zodat je achteraf niet moet schrobben en schuren!