IBAN, BIC & SEPA

Wat is het precies?

IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number.  Het aantal tekens varieert van land tot land, maar bedraagt maximaal 34. Aan het begin van elke IBAN staan telkens twee letters die overeenstemmen met de (ISO)-code van het land waarin de rekening wordt gehouden (bijvoorbeeld FR voor een Franse rekening of NL voor een Nederlandse rekening). 

In ons land bestaat een IBAN-nummer uit 16 tekens (oorspronkelijk waren dat er 12). Aan het begin staan de letters ‘BE’, gevolg door 2 cijfers. Daarna volgen de 12 cijfers van het nationaal rekeningnummer.

Een Belgisch rekeningnummer kan er dus zo uitzien: BE68 5390 0754 7034.

De BIC (Bank Identification Code) is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens).

Voorbeeld Belgische BIC-code: BANKBEBB. 

De afkorting ‘SEPA’ staat voor ‘Single Euro Payments Area’. Dankzij SEPA kun je Europese betalingen vlotter uitvoeren en ontvangen. SEPA is de Europese standaard voor de uniforme verwerking van overschrijvingen, domiciliëringen en kaartbetalingen. SEPA geldt alleen voor betalingen in Euro. Alle lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Monaco vallen onder SEPA.

BRON: Febelfin

Categorieën: Niet gecategoriseerd