HOE LANG IS ZONNECRÈME HOUDBAAR?

Waarschijnlijk heb je ook nog een tube zonnecrème van vorig jaar in huis liggen. Mag je daarmee ongestoord aan het smeren, of investeer je toch beter in een nieuwe verpakking?

 Zonnecrème gaat niet oneindig mee. Nadat ze in contact is gekomen met licht, zuurstof en warmte neemt de bescherming van het product geleidelijk af. Ook kan de crème zelf kwaliteit verliezen, waardoor de bescherming (extra) wordt aangetast. Als laatste neemt de SPF, de Sun Protection Factor, jaarlijks af. Ook als de verpakking ongeopend blijft.

Misschien heb je het tekentje al eens op je verzorgingsproducten zien staan: een klein potje met een getal en een ‘M’. Dat is het universele teken om de houdbaarheid aan te duiden.  Staat hier bijvoorbeeld 12M, dan is de zonnebrand houdbaar tot 12 maanden na openen van de verpakking. Dit gaat over de houdbaarheid van de crème, niet over de factor.

Zonnecrème kan wel twee jaar mee, maar dan moet je het wel op de juiste manier bewaren: op kamertemperatuur.  Laat hem na gebruik niet openstaan en zet de fles of tube in de schaduw. Bewaar hem na de vakantie bij kamertemperatuur op een droge en koele plaats uit de zon. Twijfel je of de zonnecrème nog goed is, ruik er dan eerst eens aan. Als hij stinkt, kan je hem beter weggooien. Kijk ook naar de textuur. Als de crème niet meer egaal is en er vreemd uitziet: weg ermee! Maar als die nog hetzelfde lijkt, kan je hem probleemloos verder gebruiken.

De factor van een crème is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden. Verbrand je normaal gesproken zonder bescherming binnen 10 minuten, dan betekent factor 4 dat dat 40 minuten wordt. Factor 15 betekent dat je in principe 150 minuten in de zon kunt zitten voor je verbrandt. In de praktijk is dit vele malen korter, door zand, water en zweet.

 • Hou er voor de factor van je crème rekening mee dat die de helft zo sterk is na één jaar, dus factor 30 werkt het jaar erna als factor 15. In werkelijkheid is het minder heftig dan dit (factor 30 is waarschijnlijk nog rond factor 26), maar als je rekent met de helft, zit je altijd goed.
 • Ga je lekker zonnebaden aan de rand van het zwembad? Leg je zonnebrandcrème uit de zon, bijvoorbeeld onder een handdoek gewikkeld of in je koeltas. Als je crème warm wordt, vermindert de factor.
 • Smeer jezelf een half uur vóór je gaat zonnen al in, en herhaal dit minstens elke twee uur als je in de zon ligt. Doe het vaker als je gaat zwemmen. Waterproof crème wrijf je er met een handdoek af, dus na het zwemmen gewoon opnieuw smeren, ook al gebruik je waterproof crème.
 • Zuinig smeren geeft een lagere bescherming dan op de verpakking staat. Het is goed om zeven theelepels aan hoeveelheid aan te houden:
  • Eén voor je gezicht en hals
  • Twee voor armen en schouders
  • Twee voor benen en voeten
  • Twee voor borst, rug en buik
 • Goedkope of dure zonnebrandcrème werkt even goed bij de bescherming.

Vergeet niet de plekjes in te smeren die iedereen altijd vergeet: oren, lippen en de bovenkant van je voeten!