Een potje yoghurt is ook na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar en hoeft dus niet meteen weggegooid worden.
Wat doe jij als je in je koelkast yoghurt opmerkt waarvan de houdbaarheidsdatum al enkele dagen overschreden is? Weggooien of toch maar opeten?
Even ons geheugen opfrissen. Er is een verschil tussen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”.
Bij de vermelding ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) kan de kwaliteit van het product na deze datum achteruitgaan maar is het nog steeds geschikt voor gebruik. Lees je op de verpakking ‘te gebruiken tot’ (TGT) dan kun je het product tot en met deze datum veilig gebruiken.
Lees er hier meer over.
Een bekend voedingsmiddelbedrijf, gespecialiseerd in zuivelproducten en yoghurt, zal de datumaanduiding veranderen op een aantal van haar producten. Ze stappen over naar de datum van minimale houdbaarheid.
Bij een klein deel van hun zuivelproducten, zo’n 15 procent, zal de “te gebruiken tot”-datum op de verpakking blijven. Bij die producten kan de kwaliteit en voedselveiligheid niet gegarandeerd worden na de vervaldatum.
Volgens specialisten wordt de ‘te gebruiken tot-datum’ nog veel te vaak gebruikt terwijl het niet nodig is. Producenten zijn daar tot nog toe niet echt mee bezig, maar zouden daar veel bewuster moeten mee omspringen. Al moet de voedselveiligheid altijd voorop blijven staan.
Een gemiddeld Vlaams gezin gooit elk jaar 8 procent van het aangekochte voedsel in de vuilnisbak, goed voor 88 kilogram afval. In totaal gaat het om 240.000 ton voedsel dat in Vlaanderen elk jaar in de vuilbak belandt.