BINNENBAND FIETS PLAKKEN

Met het juiste fietsgereedschap en een beetje geduld kan ook jij binnen 10 minuten de binnenband van je fiets plakken.

Wat heb je nodig?

 • Bandenlichters
 • Schuurpapier of een metalen opruwer
 • Solutie
 • Plakkers
 • Fietspomp
 • Markeerkrijtje

Aantekening 2020-05-12 153304

 1. Controleer eerst het ventiel. Soms is de band niet lek, maar is alleen het ventiel losgedraaid.
   
 2. Zet je fiets voorzichtig op zijn kop en vraag hierbij hulp als je fiets te zwaar weegt. 
   
 3. Controleer de buitenkant van je band (het loopvlak) op scherpe voorwerpen. Zit er iets scherps in je band? Verwijder dat dan.
   
 4. Wip de buitenband aan één kant met minimaal drie (kunststof) bandenlichters van de velg. Doe dit voorzichtig, want de bandenlichters kunnen de binnenband beschadigen.
   
 5. Haal de binnenband eruit en controleer de binnenzijde van je buitenband op onregelmatigheden. Zie je iets (scherps) zitten? Verwijder dit dan.
   
 6. Zoek het lek in je binnenband. Pomp hiervoor eerst de binnenband op. Houd je gezicht dichtbij de band, zodat je de lucht voelt ontsnappen. Begin bij het  ventiel en manoeuvreer de band bij het draaien van het wiel tussen het frame door. Kun je het lek op deze manier niet vinden? Pak er dan een teiltje met water bij. Pomp de band eerst weer op en haal de band dan door het teiltje water. Zodra het lek in het water zit, zie je belletjes omhoogkomen en weet je waar het lek zit.
   
 7. Als er een scheur in de binnenband zit, dan moet de gehele band verwisseld worden.  Zit er een klein lek in je band? Dan kun je zelf gaan plakken.
   
 8. Haal de band uit het water en markeer de plek waar het lek zit. Laat de band helemaal leeglopen en schuur de plek rondom het lek licht op. Daarna breng je de solutie aan ter grootte van de plakker die je wilt plaatsen. Wacht een paar minuten, breng de plakker aan en druk hem goed aan. Als je met zelfklevende plakkers werkt, hoef je de band alleen maar op te schuren. Vervolgens kun je de zelfklevende plakker direct aanbrengen.
   
 9. Duw de binnenband terug in de buitenband. Let op dat de binnenband niet gedraaid zit en vooral aan de randen goed in de buitenband valt. Pomp de band op en je kunt je fietstocht vervolgen.

Tot slot

Er zijn speciale pechsprays (ook wel bandenplaksprays genoemd) op de markt. Wij raden het gebruik hiervan af. Je banden raken verstopt met een plakkerige smurrie. Hierdoor moet je alsnog je binnenband (laten) vervangen na het gebruik van een pechspray.

Heb je zelf geen zin om je band te plakken? Of lukt het gewoonweg niet? 

Aantekening 2020-05-12 154256

Wissel je binnenband. Er zijn tegenwoordig fietsbanden in de handel met twee uiteinden. De lekke binnenband kun je doorsnijden en verwijderen. Daarna breng je de nieuwe binnenband aan zonder dat je het wiel hoeft te verwijderen. Deze binnenbanden kun je zelf aanbrengen op zowel elektrische fietsen als normale fietsen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenmaker.