AARDAPPEL IN DE KIJKER

Onze aardappelen en frieten: streekproducten om trots op te zijn.

Vandaag telt ons land 10.500 aardappelproducenten die zo’n dertig variëteiten telen op ruim 78.000 hectare grond. In 2019 werd in ons land 4,03 miljoen ton aardappelen geoogst. Een record!

We zijn er dol op en zetten ze minstens één keer per week op tafel. Elk jaar eten we gemiddeld 6 à 7 kg aardappelen per persoon. Ook buiten ons land zijn aardappelen in trek. Ons land is een kampioen als het gaat om de aardappelexport: we zijn de 20ste exporteur wereldwijd en de 7de in Europa.

Bij ons worden tal van aardappelvariëteiten geteeld, elk met hun eigen kenmerken. Enkele voorbeelden.

  • Bintje: de bekendste aardappel. Met zijn bloemige, zachte textuur is deze variëteit ideaal voor frieten en puree;
  • Charlotte: perfect voor salades dankzij de stevige textuur en de gladde schil;
  • Franceline: een zeer smakelijke variëteit met vastkokend vlees en een rode kleur. Ideaal om te stomen;
  • Krieltje: een kleine aardappel voor in de oven, op de barbecue of in de koekenpan;
  • Nicola: ovaal van vorm, geel van kleur en stevig van textuur. Perfect voor in salades of om felgekleurde frieten van te maken.

De aardappel is rijk is aan koolhydraten, kalium, magnesium en voedingsvezels. Hij bevat ook heel wat vitamines en mineralen. In combinatie met een gevarieerd voedingspatroon draagt de aardappel bij aan een evenwichtige voeding.

Voordat een aardappel op je bord (of in je puntzak) belandt, heeft het FAVV toegezien op de veiligheid van de zaden en pootaardappelen. Aardappelen kunnen te kampen krijgen met bacteriën, nematoden en virussen. Om dat te vermijden, worden controles uitgevoerd voor de gezondheid van ons allemaal!

 BRON: FAVV