SNEL GELD LENEN

Herken onbetrouwbare aanbiedingen.

Onbetrouwbare kredietgevers bieden aantrekkelijke leningen of kredieten aan via pop‑upadvertenties, Facebook, e-mail, WhatsApp of sms. Even een online zoekopdracht uitvoeren en je hebt meteen prijs. Ga je in op het aanbod, dan krijg je de vraag om op voorhand bepaalde bedragen te betalen op een (al dan niet Belgische) bankrekening of geld over te maken via een geldtransfer.

Na die betaling laten de frauduleuze kredietverstrekkers niets meer van zich horen. Daardoor is het onmogelijk of zeer moeilijk om je geld te recupereren. Soms vragen de oplichters je – na de eerste betaling – om verschillende extra bedragen voordat ze, zogezegd, jouw lening kunnen uitbetalen op je rekening.

Tips om niet in de val te trappen:

  • Betaal niets zolang het bedrag van de lening niet op je rekening staat. Een vergunde kredietgever vraagt je nooit om op voorhand bepaalde kosten te betalen. De dossierkosten en de kosten van het krediet moeten in het jaarlijkse kostenpercentage zijn opgenomen en kunnen zelfs deel uitmaken van de maandelijkse aflossingen.
  • Kijk op de lijst van vergunde kredietgevers of in het register van bemiddelaars in consumentenkrediet. Kun je de organisatie niet terugvinden, dan gaat het wellicht om oplichters.
  • Controleer de identiteit van je contactpersoon (KBO-nummer, adres, maatschappelijke benaming, e-mail: gaat het bijvoorbeeld om een professioneel e-mailadres en geen @hotmail.com of @gmail.com-adres).
  • Deel geen persoonsgegevens mee of geef geen kopie van je identiteitskaart als je niet zeker bent of de kredietverstrekker betrouwbaar is.
  • Een vergunde kredietverstrekker stelt altijd vragen over je persoonlijke en financiële situatie.
  • Let op het taalgebruik van de kredietverstrekker (gebrekkig Nederlands / Frans).
  • Laat je niet verblinden door de voordelige rentevoet en de geringe formaliteiten. Geld lenen, kost geld en droomleningen bestaan niet.

BRON: FOD Economie