CIJFERS OP THERMOSTAATKRAAN

Voor welke temperatuur staan de cijfers op je thermostaatkraan?

Op de draaiknop van een thermostaatkraan staat een schaalverdeling: een sneeuwvlokje en de cijfers 1 tot 5. Maar geen temperaturen. De cijfers of graadverdeling op thermostaatkranen stemmen niet overeen met een bepaalde temperatuur, wel met een comfortniveau.

De werkelijke kamertemperatuur hangt af van de juistheid waarmee de thermostatische kraan de omgevingstemperatuur kan meten. De kraan wordt daarbij beïnvloed door de warmte die de radiator afgeeft, de watertemperatuur, de koudestraling van een muur, het merk en model van de kraan… Bovendien moet er in de winter veel meer warm water door het verwarmingstoestel lopen om een omgevingstemperatuur van 20 °C te bereiken dan in bijvoorbeeld de lente.

De stand * op de thermostaatkraan stemt overeen met een vorstvrije temperatuur en stand 3 met zo’n 20°C. Op basis van deze info hieronder het aantal °C bij benadering en de ruimten waarvoor de instelling is aanbevolen.

STAND VAN DE KRAAN REFERENTIETEMPERATUUR AANBEVOLEN INSTELLING VOOR
* 6° C vorstvrij
0-1 12° C kelder, trap
1 15° C ongebruikte kamer, wasplaats, bergruimte
2 17° C hal, gang
2-3 18° C slaapkamer
3 19-20° C keuken
3-4 20-21° C woonkamer, kinderkamer
4 22° C badkamer
5 MAX. klep is volledig geopend

 

Om je radiatorkranen correct te gebruiken moeten ze op een ‘thermisch neutrale’ plaats staan. Dus niet in de tocht, vlak bij de grond of achter een gordijn.

In de ruimte waar je omgevingsthermostaat staat, heb je geen thermostaatkraan nodig. Hier wordt gewoon aangeraden om de kranen maximaal open te draaien. Je radiatorkranen moeten in ieder geval worden ingesteld op een hogere stand dan de thermostaat. Als de thermostaat 21 °C weergeeft en de radiatorkraan 17-18 °C (stand 2 tot 2,5), zal je radiator verwarmen tot 17-18 °C, terwijl je thermostaat 21 °C aangeeft. Je ketel blijft dus voortdurend draaien zonder ooit de 21 °C te bereiken.

Nog enkele tips voor het instellen van je thermostaatkranen:

  • zoek tot je de gewenste temperatuur vindt;
  • laat de kraan zo veel mogelijk met rust;
  • draai de kraan niet helemaal open als je ‘s ochtends in de kamer komt en het te koud vindt;
  • zet de kraan niet op de minimumstand als het te warm is;
  • laat gewoon de thermostatische balg zijn werk doen.

In de thermostaatkraan zit een thermostatische balg die een vloeistof, gel of gas bevat. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur zet deze balg uit of hij krimpt. Daarmee opent of sluit hij de klep waardoor het water in de radiator stroomt.

Als je enkel een kamerthermostaat gebruikt, loont het beslist de moeite om thermostaatkranen aan te schaffen.