Blijven fietsen in winterse omstandigheden. Onze tips.
Vooraf
In donkere dagen is fietsverlichting een must. Zorg dat eventuele batterijen van je lampjes opgeladen zijn.
Verschillende laagjes (fiets)kledij zorgen dat je niet afkoelt. Krijg je het toch te warm tijdens het fietsen? Een laagje minder en je kan verder fietsen. Zorg dat je soepel kan rondtrappen en dat de kleding je bloedsomloop niet in de weg zit.
Katoen is geen goede kledijkeuze tijdens de wintermaanden. Het verliest zijn isolerende werking als het nat wordt. Merinowol, zijde of een combinatie hiervan zijn een betere keuze. Ook synthetische stoffen zoals nylon en polyester houden je warm.
Verwarm je mutsen, sjaals en handschoenen vooraf even (veilig) op of bij de verwarming.
Bij extreme koude kun je zelfs een kleine heatpack in je jaszak stoppen. Zo kun je even je vingers verwarmen als je stilstaat bij het stoplicht.
Pomp je banden niet te hard op. Bij gladheid vergroot je zo je grip op het wegdek en slip je minder snel.
Tijdens je tocht
Fiets voorzichtig als er sneeuw of ijzel ligt. Voorkom plotse bewegingen tijdens het sturen en remmen.
Als er sneeuw ligt, fiets je het best in verse sneeuw en niet in de sporen van anderen. Zeker autosporen kunnen verraderlijk zijn omdat de sneeuw daar zo compact is dat het een glijbaan kan zijn.
Houd extra afstand ten opzichte van andere weggebruikers,.
Na je tocht
Indien je door sneeuw en zout gefietst hebt, spoel je je fiets best af als je thuiskomt. Het zout en zand dat onvermijdelijk in de sneeuw zit, is schadelijk voor de mechaniek van je fiets. Zout kan ook roest in de hand werken.