GROEPSAANKOOP GROENE STROOM & GAS

De groepsaankoop van de provincie West-Vlaanderen is op 1 december 2020 van start gegaan. Intekenen kan tot en met dinsdag 9 februari 2021. Maar hoe werkt dit nu een groepsaankoop?

Met de groepsaankoop wil de Provincie inwoners en ondernemingen helpen besparen op hun energiekosten. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een goede prijs worden bedongen. De overstap wordt volledig geregeld. Bijzondere aandacht gaat dit keer uit naar ‘slapende klanten’ die nog nooit of al lang niet meer van leverancier veranderd zijn. Naar schatting hangen ongeveer 50.000 West-Vlaamse gezinnen nog vast aan een contract dat niet meer strookt met de huidige marktprijzen. Volgens een rapport van de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) bedraagt het verschil tussen het duurste en goedkoopste stroomcontract in Vlaanderen 329 euro. Voor aardgas is dat zelfs 890 euro. Dat laatste is ook belangrijk voor de eigenaars van zonnepanelen, want ook zij kunnen genieten van een voordelig gastarief.

Zo werkt een groepsaankoop

Een groepsaankoop werkt als volgt:

•De ‘initiatiefnemer’ (vaak een lokaal bestuur of een algemeen bekende private organisatie) maakt mensen warm voor de groepsaankoop. Let op: het is niet de initiatiefnemer die de groepsaankoop ook effectief organiseert!

•De organisator van de groepsaankoop zijn privé ondernemingen. De bekendste bedrijven in Vlaanderen zijn iChoosr, Wikipower en Pricewise.

•De organisator werkt samen met de initiatiefnemer. Er worden afspraken gemaakt over de praktische organisatie, administratie en communicatie van de groepsaankoop.

•Als je aangeschreven wordt voor een groepsaankoop, dan kan je je vrijblijvend inschrijven. Dat betekent niet dat je intekent op de groepsaankoop, wel dat je informatie zal ontvangen over het voorstel.

•De organisator organiseert vervolgens een veiling waarin de geselecteerde (en gekwalificeerde) energieleveranciers een bod kunnen indienen. De energieleverancier met het scherpste bod wint de veiling.

•Elke geïnteresseerde krijgt op basis van het winnende bod een persoonlijk voorstel toegestuurd van de organisator.

•Een klant die beslist om in te tekenen, gaat ermee akkoord dat de klantgegevens worden doorgestuurd naar de betreffende energieleverancier. Die contacteert je als nieuwe klant en maakt de overstap in orde. Je hebt als klant inspraak in het bepalen van de exacte overstapdatum. Hier wordt wel, met ruime marge, een uiterlijke datum voor bepaald.

Bij de groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen van vorig jaar schreven maar liefst 71.837 gezinnen zich vrijblijvend in. 57.855 van hen (zo’n 81 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers en bespaarden gemiddeld 200 euro.

Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen stapten in totaal al zo’n 324.000 gezinnen en bedrijven over.

Meer info? Klik hier