VEILIG ONLINE KOPEN

Enkele clicks volstaan om op het internet te kopen, maar ook om bedrogen te worden…

Controleer eerst altijd of het webadres, ook tijdens het afrekenen van je winkelmand in de betaalzone, start met https://. Staat er enkel http, dus zonder -s, dan is de webpagina niet beveiligd.

In de balk van het webadres zie je meestal een hangslotje of een sleuteltje. Een extra symbool om aan te duiden dat de betaalomgeving beveiligd is.

Ga op zoek naar commentaren en ervaringen van andere kopers, en vertrouw niet zomaar het kwaliteitslabel van een webshop. Volgende labels zijn volgens de FOD Economie echter betrouwbaar:

Online handelaars moeten je duidelijk en correct informeren over hun aanbod. Niet alleen moet de handelaar de belangrijkste kenmerken van het aangeboden product of dienst duidelijk weergeven. Hij moet ook de totale prijs, inclusief alle extra kosten (zoals verzendkosten), aan de mogelijke koper meedelen. Indien de verzendkosten op voorhand niet gekend kunnen zijn, dan moet de online handelaar informatie meegeven over hoe die kosten zullen berekend worden.

Je hebt als online shopper het recht om binnen de 14 dagen na een online aankoop nog af te zien van je aankoop. Die 14 dagen bedenktijd begint te lopen vanaf de dag dat je de producten ontvangt. Uiteraard moet het product ongebruikt zijn indien je het wenst terug te sturen. Soms geldt die 14 dagen bedenktijd niet: bijvoorbeeld voor treintickets, gepersonaliseerde producten, producten die snel bederven, … Je betaalt zelf de kosten voor het retourneren van producten, tenzij anders overeengekomen.

Als Je een probleem hebt met producten of diensten die je online hebt gekocht, kan je via deze site een beroep doen op alternatieve geschillenbeslechting, een procedure die vermijdt dat je naar de rechtbank moet. Je kan deze site alleen gebruiken als je in de EU woont en de verkoper ook in de EU is gevestigd.

Indien je slachtoffer bent van oplichting bij het online winkelen, contacteer het Meldpunt. Door hen jouw informatie te bezorgen, help je te vermijden dat ook anderen bedrogen worden.

Nog meer tips over veilig online shoppen vind je in de brochure van het European Consumer Centre in België.