COMFORTABEL PRATEN MET EEN MONDMASKER

Hoe doe je het?

1. Water (of kruidenthee), de rest komt later
Een slokje water of kruidenthee tussendoor doet deugd.
Start met drinken vanaf je wakker wordt, en blijf dit gans de dag volhouden.

2. Kies het juiste mondmasker
Je kaak heeft ruimte nodig om op een ontspannen manier open te vallen tijdens het inademen en om vrij te kunnen bewegen tijdens het spreken. Gebruik je een dik masker, dan heeft de kaak onvoldoende bewegingsvrijheid. Zorg er ook voor dat je mondmasker niet van je neus glijdt. Als het steeds afvalt, dan span je onbewust je kaken op om het masker hopeloos omhoog te houden. Je kaakspieren en stem zijn verbonden, dus die spanning wordt doorgegeven aan je stem! Verrassend genoeg scoort het chirurgisch masker erg goed. Dit blauw wegwerpmasker zit soepel, is luchtdoorlatend en geeft bewegingsruimte aan de kaak.

3. Roep niet
Dat is met de meeste mondmaskers echt niet nodig. Welk stofje je ook draagt, zolang je rustig spreekt en ademt ben je hoogstwaarschijnlijk goed te horen. Beter is om rustiger (trager) te spreken en goed te articuleren. Heeft je gesprekspartner je toch niet verstaan? Herhaal dan dezelfde zin, maar trager. Herformuleer niet, dat maakt het enkel verwarrender.

4. Over-articuleer niet
Mompelen is altijd uit den boze, met of zonder mondmasker. Articuleren is dus altijd belangrijk, maar overdrijf niet. Als je te sterk articuleert, ga je weer je kaken forceren.

5. Adem tussendoor door je neus en niet door je mond
Zo voorkom je hyperventilatie. Terwijl je praat, adem je natuurlijk wél door je mond. Dan is het van belang om op een laag tempo te praten. Als je te snel spreekt, moet je vaker naar adem happen. Praat ook niet te hoog en let op je intonatie, allemaal om een benauwd gevoel te vermijden.

6. Maak oogcontact
Kijk je gesprekspartner recht aan. Een deel van je mimiek valt weg, maar je bent nog altijd beter verstaanbaar als de bovenkant van je gezicht tenminste zichtbaar is. De blik in je ogen, je wenkbrauwen, je frons, … het vertelt veel. Bij oogcontact richt je bovendien je stem meteen in de juiste richting. Hierdoor ga je minder roepen.

 

Dit artikel is geïnspireerd door de Horeca Forma-training ‘Comfortabel(er) spreken met een mondmasker’ van Sarah Algoet, stemcoach voor zangers en sprekers bij singsing! (www.singsing.be)