MOSSELEN

Alles over mosselen.

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende klassen. Elke mosselhandelaar is verplicht om zich daaraan te houden. Deze indeling is gebaseerd op het aantal mosselschelpen per kilo. Hoe groter de schelp, hoe meer mosselvlees, hoe minder schelpen in één kilo.

In volgorde van kwaliteit ziet het rijtje er als volgt uit:
1. Goudmerk: 37 tot 44 stuks/kilo,
2. Jumbo: 45 tot 55,
3. Imperial: 48 tot 58,
4. Super: 60 tot 70,
5. Extra: meer dan 70 mosselen/kilo.

Mosselen kunnen gewoon in de aankoopverpakking in de koelkast bewaard worden tot de vermelde houdbaarheidsdatum (of de datum die de verkoper adviseert).

Eén slechte mossel kan je enkele dagen flink ziek maken. Controleer elke mossel voor ze de pan in gaat. Een mossel die stinkt, blijft open staan, of met een beschadigde schelp gooi je weg.

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en verwijder de baarden. Tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich.

Mosselen bereiden is erg gemakkelijk. Snijd selder en ui in grove stukken. Deze groenten volstaan wanneer je mosselen natuur wil maken; je kan eventueel ook nog wortelen toevoegen. Snijd de groenten zo fijn mogelijk zodat ze even snel gaar zijn als de mosselen.

Stoof de groenten kort aan in een beetje boter en voeg de schoongemaakte mosselen toe. Zorg ook voor voldoende kruiden: peper, laurier en tijm. Zout is niet nodig.

Mosselen mogen niet te lang garen, anders worden ze al snel taai. Zet het vuur goed hoog en schud de mosselen om de twee minuutjes even om. Zodra de schelpen zich openen, zijn ze klaar!

Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen.

Als er mosselen over zijn kun je deze bewaren en de volgende dag in verschillende recepten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gebakken mosselen, mosselsoepje of mosselsalade.