ZONDER ZORGEN SAMENWONEN MET VRIENDEN

Een woning delen met vrienden of zelfs met wildvreemden komt steeds vaker voor. Het is een manier om geld te besparen. Wees goed voorbereid als je deze vorm van samenwonen overweegt.

 • Een room mate hebben is tof… tot hij schulden heeft.
  Wanneer meerdere mensen op één adres gedomicilieerd zijn, gaat de wet er van uit dat alle goederen op dat adres van iedereen zijn. Dat betekent dat de gerechtsdeurwaarder alle goederen in beslag kan nemen, wanneer een van de woningdelers schulden heeft. Denk dus goed na voor je met iemand gaat samenwonen.

 • Informeer je over de financiële situatie van je huisgenoten.
  Doe even heel on-Belgisch, en leg de loonbrieven op tafel.

 • Zet elke huurder mee op het huurcontract & laat je schrappen uit het contract als je vertrekt.
  Zo is iedereen mee verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Door je te laten schrappen van het contract als je vertrekt, vermijd je problemen als de huur later niet meer wordt betaald door de bewoners die in het huis zijn gebleven. Wanneer de huur niet betaald wordt, kan iedereen die op het huurcontract staat aangesproken worden om de volledige achterstand te betalen. Stel dat de gerechtsdeurwaarder bij jou alle achterstallige huur komt innen (bijvoorbeeld omdat jij het meeste geld verdient), dan zal jij zelf een rechtszaak moeten aanspannen tegen jouw voormalige huisgenoten om hun deel terug te vorderen. Daarom is het dus van uiterst belang om je uit het contract te laten schrappen, zodra je de woonst verlaat.Afhankelijk van de situatie kan je als ex-huurder 3 tot 6 maanden worden aangesproken voor de huur. Bij echtgenoten en wettelijk samenwonenden: maximum 6 maanden. Bij feitelijk samenwonenden: 3 maanden (=gewone opzegtermijn) als er een nieuwe huurder is, 6 maanden als er geen nieuwe huurder werd voorgesteld of als die niet aanvaard is.

 • Bewaar facturen, aankoopbewijzen en rekeninguittreksels.
  Als een van je huisgenoten toch schulden heeft, kan de gerechtsdeurwaarder langskomen. Dan moet jij kunnen bewijzen voor de beslagrechter welke goederen van jou zijn, zodat zij (in het allerslechtste geval) bij een openbare verkoop niet verkocht kunnen worden om andermans schuldenput te dempen.

 • Open een gemeenschappelijke rekening.
  Door de huur en vaste kosten via een gemeenschappelijke rekening te betalen, kan iedereen altijd controleren of iedereen zijn steentje bijdraagt en of alles correct betaald wordt.

 

Bron: Nationale kamer van Gerechtsdeurwaarders