GEVULDE COURGETTE

Ontdek dit fantastische trio: gevulde courgette, quinoa en belegen kaas.

Ingrediënten voor 4 personen: 2 courgettes, ½ l water, 2 tomaten, 2 middelgrote uien, 1 teentje knoflook, 2 el olijfolie + extra, 100 g quinoa, 200 ml water, snuifje chilipoeder, 1 blaadje laurier, 1 el oregano, 1/2 th zout, 2 el tijm, belegen kaas en peper.

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten, daarna 20 minuten in de oven.

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Was beide courgettes en halveer ze in de lengte. Schillen is niet nodig. Het schillen van courgette is namelijk zonde van de voedingsstoffen en vooral van de smaak.
  • Lepel het binnenste eruit, maar zorg dat je een stevige rand overhoudt. Hierna kun je de courgette vullen en verder bereiden.
  • Snijd het vruchtvlees van de courgette fijn en houd apart.
  • Verwijder het steeltje en snij de steelaanzet uit de tomaten.
  • Snij aan de onderkant een kruisje in het vel van de tomaten.
  • Breng een pan water aan de kook en leg er de tomaten in. Wacht tot het vel begint los te komen (ongeveer 30 seconden). Laat de tomaten niet te lang in het water liggen, zodat ze niet tot moes koken.
  • Haal de tomaten met een schuimspaan uit de pan en leg ze meteen in ijswater of spoel ze onder de koude kraan. Zo garen ze niet verder en zal het velletje makkelijk loslaten.
  • Verwijder het vel met een mesje.
  • Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper de uien en pers de knoflook fijn.
  • Verwarm een grote steelpan met 2 el olijfolie. Stoof de uisnippers glazig samen met de look op een zacht vuurtje. Voeg het vruchtvlees van de courgetten toe.
  • Spoel de quinoa grondig en meng deze ook onder het uienmengsel.
  • Voeg de tomatenblokjes erbij en giet er 200 ml water bij. Voeg een snuifje chilipoeder, blaadje laurier, oregano en zout toe.
  • Laat de quinoa voldoende water opnemen. Voeg telkens een schepje water bij van zodra je merkt dat het vocht verdwijnt en de vulling te droog wordt. Stoof de quinoa en laat langzaam garen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Proef en kruid naar eigen smaak met peper en zout.
  • Rasp de belegen kaas fijn. Vries de kaas eventueel eerst enkele minuten in, zo brokkelt ze niet af tijdens het raspen. 
  • Vul de courgettes met het quinoamengsel en strooi er de tijm en gemalen kaas overheen. Zet in de oven voor ongeveer 20 min.
  • Verhit eventueel de gril van de oven om de kaas te kleuren/grillen.