OPGELET VOOR AFPERSING

Ontving je een e-mail waarin je afgeperst wordt met valse naaktbeelden? Laat je dan niet doen, het gaat om een veelgebruikte vorm van oplichting. De jongste weken zag de FOD Economie een enorme toename van het aantal meldingen.

Sextortion of seksuele afpersing is strafbaar: het gaat zowel om afpersing als oplichting, twee ernstige misdrijven. Oplichters beweren in een e-mail dat ze bijvoorbeeld naaktfoto’s of filmpjes hebben gemaakt terwijl je pornosites bezocht. Geef je hen geen geld of bitcoins, dan verspreiden ze de beelden.

Soms beweren ze zelfs dat ze jouw pc kunnen blokkeren en dat het geen nut heeft om je wachtwoord te veranderen. De oplichters bespioneren je zogezegd continu. In de meeste gevallen hebben ze je gegevens gewoon uit een openbare databank en is jouw computer of account helemaal niet gehackt. Wees gerust: beelden of foto’s hebben ze niet, geef dus niet toe aan de chantage.

In april werden in 1 maand tijd meer dan 1.300 meldingen ingediend bij het meldpunt. Het Meldpunt is een samenwerkingsverband van verschillende diensten (onder andere de federale politie) waarbij FOD Economie technisch beheerder is. Dit is een verzevenvoudiging van het aantal meldingen ten opzichte van de maand voordien.

Wat kan je doen?

•Zwicht niet voor de druk of bedreigingen. Geef je één keer toe, dan maak je het de oplichters makkelijker om jou opnieuw af te persen.

•Klik in geen geval op (verdachte) links en betaal zeker niet! De mails of berichten kunnen er soms een beetje anders uitzien, maar de werkwijze van de oplichters blijft dezelfde.

•Controleer welke gegevens de dader van jou heeft en verander die. Heeft de afperser bijvoorbeeld jouw Skype-gegevens, verwijder dan je Skype-account. Hetzelfde geldt voor je e-mailadres, Facebookaccount, telefoonnummer enzovoort. Wil je je account echt niet verwijderen, deactiveer het dan in elk geval minimaal 2 weken en verander je wachtwoorden. Installeer ook een antivirussysteem en doe een scan van je computer.

•Heb je geld verloren of proberen ze je af te persen, dan kan je best een klacht indienen bij de lokale politie. Zij kunnen een onderzoek naar de oplichters opstarten zodat die niet nog meer slachtoffers maken.

•Meld de afpersing ook bij het meldpunt van de FOD Economie (thema “Afpersing”).