FIETSVERZEKERING

We overlopen de verschillende soorten verzekeringen en gaan na wat die precies dekken.

De fietsverzekering beschermt jouw nieuwe fiets tegen diefstal, schade en pech. Je hebt een gewone – en de omnium fietsverzekering. Je kan bijna elk type fiets (stadsfiets, bakfiets, ligfiets, speed pedelec, e-bike, racefiets,…) laten verzekeren. Check vooraf bij je verzekeraar als jouw type fiets ook in aanmerking komt! Soms kan je ook een jonge tweedehands fiets van maximum één of twee jaar oud laten verzekeren.

De fietsverzekering is een bijkomende verzekering die je vrijblijvend kan nemen. De familiale verzekering dekt de schade aan derden bij een ongeval. 

  Gewone fietsverzekering Omnium fietsverzekering
Totaal verlies door diefstal Gedekt Gedekt
Schade door poging diefstal Gedekt Gedekt
Totaal verlies door ongeval Niet gedekt Gedekt
Schade door vandalisme, val of ongeval Niet gedekt Gedekt

Door de meeste fietsverzekeraars worden volgende zaken uitgesloten:

  • Slijtage van de fiets/ fietsonderdelen
  • Fabricage- of constructie fouten
  • Kleine (aparte) beschadigingen of verlies van accessoires in het algemeen: banden, kabels, verlichting, fietsbel, enzovoort
  • Losse accessoires zoals bijvoorbeeld een gps
  • Schade of verlies door deelname aan wedstrijden 
  • Schade of verlies bij verhuur/uitlenen van je fiets op regelmatige basis 
  • Gestolen fietsen die niet voorzien zijn van een degelijk slot (check verzekeringsvoorwaarden of dit al dan niet het geval is)

Indien de accessoires zijn opgenomen in de verzekerde waarde van de verzekeringsovereenkomst moet je de prijs van de accessoires kunnen aantonen aan de hand van je aankoopfactuur. Schade aan accessoires is enkel gedekt als er ook sprake is van schade aan de rest van je fiets.

Het is heel moeilijk om een vast bedrag te plakken op de fietsverzekering. De prijs is afhankelijk van je verzekeraar, de inhoud van je polis en de waarde van je fiets. Het loont in elk geval de moeite om een paar verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Als je met een e-bike of een speed pedelec rijdt, ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Deze types van fietsen kunnen autonoom rijden zonder trapondersteuning en worden door de wet aanzien als gemotoriseerde voertuigen.

Voor meer informatie over deze verplichte verzekering kan je terecht op de website van de FOD Mobiliteit.

Het is mogelijk om je fietsverzekering aan te vullen met volgende dekkingen:

Pechverhelping. Je geniet met de dekking pechverhelping van 24u/24u bijstand in het geval van bijvoorbeeld een lekke band of een gebroken ketting

Rechtsbijstand. De rechtsbijstandsverzekering verdedigt je rechten wanneer een gebeurtenis aanleiding heeft gegeven tot een situatie waardoor je schade hebt geleden of schade hebt veroorzaakt