STILSTAANDE AUTO IN TOPCONDITIE HOUDEN

Een lang stilstaande auto vraagt extra zorg wanneer je opnieuw de weg op gaat. Met deze simpele ingrepen voorkom je startproblemen.

Grote kans dat je accu bij lange stilstand is leeggelopen. Dit leeglopen (ontladen) wordt veroorzaakt door auto-elektronica die ook bij stilstand stroom blijft gebruiken. Bijvoorbeeld de boordcomputer of de centrale deurvergrendeling. Met verloop van tijd neemt ook de capaciteit van de accu af. Dit hangt af van het accutype en de temperatuur. Gebruik een onderhouds- of druppellader om je accu langzaam bij te laden.

Een druppellader ‘speelt’ met de accu. Is de accu op 100% dan stopt het laadproces. Is de capaciteit afgezakt tot bijvoorbeeld 95% dan begint het laadproces weer. Met deze manier van laden wordt de accu nooit “lui”.

Het aansluiten van de druppellader is eenvoudig. Sluit de klassieke krokodillenklemmen aan op de accupolen, steek de stekker in het stopcontact en kies een laadmodus. Vervolgens kan je de lader de hele nacht, week, maand of zelfs permanent aangesloten laten zitten (natuurlijk niet als je gaat rijden) dankzij het speciale laadsysteem. 

Ook een set startkabels en een goed geladen donorbatterij van een andere wagen helpen je weer op weg.

Verhoog de bandenspanning tijdelijk met ongeveer een halve bar. Zo voorkom je vervormde autobanden.

Start je auto voorzichtig. Activeer de batterij door de koplampen even aan te steken maar schakel verder zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, …). Druk bij het starten de ontkoppeling in. Doe je dat niet, dan draait de versnellingsbak mee, wat een onnodige belasting van de batterij is. Vermijd ook langdurig starten. Als de motor niet vlot aangaat, doe je beter een paar korte startpogingen na elkaar dan één lange.