ELEKTRICITEITSSTORING

Een elektriciteitsstoring kan een algemeen probleem zijn, maar kan ook enkel bij jou voorkomen. Hierbij enkele tips om het probleem zelf op te sporen en in sommige gevallen zelfs op te lossen.

Een automatische schakelaar of kortweg automaat onderbreekt het elektrische circuit als er door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. Een te sterke stroom kan ontstaan ten gevolge van gelijktijdig gebruik van te veel apparaten, een kapot apparaat of een defect in je installatie. Er zijn heel wat benamingen voor een automatische schakelaar of kortweg automaat: installatieautomaat, maximumschakelaar, zekeringautomaat.

Wanneer het beschermingsmechanisme van een automaat is ingeschakeld dan valt de stroom uit in de desbetreffende elektrische kring die door de automaat is beveiligd. Valt de stroom opnieuw uit als je de automaat inschakelt? Raadpleeg dan een elektricien of spoor het toestel op dat de foutstroom veroorzaakt.

Je elektrische installatie bestaat meestal uit verschillende kringen.

  • verlichting (één per verdieping)
  • de specifieke verlichting van de badkamer
  • stopcontacten (maximaal 8 per circuit)
  • de stopcontacten in de badkamer
  • de vaatwasmachine
  • de wasmachine
  • het warm water
  • de ketel
  • de elektrische kookplaat

 

Met een automatische schakelaar is de elektrische installatie dus beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting, maar niet tegen verliesstromen (aardfouten).

Om mensen te beschermen tegen elektrocutie en om te voorkomen dat door optredende lekstromen brand ontstaat, is er bijgevolg nog een ander type automaat. De differentieelautomaat of aardlekautomaat bestaat uit één compacte behuizing waarin een installatieautomaat en een aardlekschakelaar – ook differentiaalschakelaar genaamd – gecombineerd zijn.

Soms spreekt men hierbij ook gewoon van een automatische differentieelschakelaar of verliesstroomschakelaar.

Om de correcte werking van de verliesstroomschakelaar te garanderen moet je deze maandelijks testen door op dit knopje te drukken. De stroom zal dan, als alles goed gaat, uitvallen.

Wat als de hoofdschakelaar of verliesstroomschakelaar uitgevallen is en bij terug AAN zetten direct uit valt?

Stap 1: Zet ALLE zekeringen AF 
Stap 2: Normaal kan je de verliesstroomschakelaar(s) en hoofdschakelaar terug aan kunnen zetten. Soms moet je even wachten om deze terug aan te zetten. 
Stap 3: Schakel de zekeringen 1 voor 1 terug aan
Stap 4: Bij een bepaalde zekering springt de verliesstroom- of hoofdschakelaar terug AF.
Zet deze zekering terug af en laat ze af.
Stap 5: Herhaal stap 1, 2, 3 voor de andere zekeringen. Soms kan het zijn dat de oorzaak ligt bij meer dan 1 zekering. Het grootste deel van de woning zal nu terug elektriciteit hebben.
Stap 6: Als alle andere zekeringen terug AAN staan, met uitzondering van de zekering in stap 4, ga je na welke toestellen niet werken. Trek de stekker van deze toestellen uit het stopcontact en zet deze zekering terug AAN. 
Stap 7: Als alle zekeringen, verliesstroomschakelaar en hoofdschakelaar AAN blijven staan, is er een fout in het elektrisch toestel. Neem dan contact op met een vakman.
Stap 8: Als de verliesstroomschakelaar steeds opnieuw AF springt, neem dan contact op met een vakman.