CORONA & HUREN

We bundelen enkele vaak gestelde huurvragen in verband met de coronacrisis.

SITUATIE OP 27/03/2020

Ik heb als huurder van een sociale woning moeilijkheden om mijn huishuur te betalen, wat nu?
Neem zo snel mogelijk contact op met  de sociale huisvestingsmaatschappij of het sociaal verhuurkantoor. Zij zullen nagaan als je recht hebt op een vermindering van de huurprijs of een uitstel van betaling van de huur.

Ik heb als huurder op de private huurmarkt moeilijkheden om mijn huishuur te betalen, wat nu?
Op de private huurmarkt is er geen wettelijke regeling voorzien. De Vlaamse overheid vraagt wel aan de verhuurders om zich soepel op te stellen wanneer de huurder of kotstudent vraagt om de maandelijkse huurprijs uitgesteld of in schijven te betalen. Gemaakte afspraken worden best schriftelijk vastgelegd.

Kunnen nieuwe huurovereenkomsten ondertekend worden?
Dit kan maar vermijd hierbij zo veel mogelijk fysiek contact. 

Op welke manier kan ik fysiek contact vermijden als ik toegang heb tot een computer en internet?
Stuur de huurovereenkomst per mail door en laat deze afdrukken door de bestemmeling. Deze ondertekent vervolgens de huurovereenkomst, scant deze in of neemt er een duidelijke foto van en verzendt de scan of de foto’s vervolgens opnieuw per mail.

De huurovereenkomst kan ook digitaal ondertekend worden via een digitale handtekening met behulp van uw elektronische identiteitskaart. Hiervoor hebben beide partijen een kaartlezer nodig. Het plaatsen van een digitale handtekening kan in het programma Adobe Reader DC. 

Op welke manier kan ik fysiek contact vermijden als ik beschik over een smartphone en toegang heb tot het internet?
Sommige ondernemingen, bijvoorbeeld Immoweb of makelaarskantoren, voorzien de mogelijkheid om digitaal te ondertekenen met de app Itsme.

Op welke manier kan ik fysiek contact vermijden als ik  geen toegang heb tot een computer of internet?
De huurder en de verhuurder kunnen afspreken om de huurovereenkomst te ondertekenen met inachtneming van voldoende voorzorgsmaatregelen: social distance (minimum 1,5 meter tussen personen), afspraak in de buitenlucht, elke partij neemt zijn eigen balpen mee, de huurovereenkomst wordt vastgehouden met handschoenen,…

De huurder en de verhuurder kunnen afspreken om de huurovereenkomst op te sturen via de post. De bestemmeling zal ze ondertekenen en het ondertekend contract vervolgens weer opsturen.

Hoe vangt tijdens de coronamaatregelen de huurovereenkomst aan?
Indien de woning momenteel leegstaat, kunnen de sleutels overhandigd worden. Indien tussen de huurder en verhuurder geen akkoord kan worden bereikt over de wijze van het opstellen van de intredende plaatsbeschrijving, kan de inwerkingtreding van de huurovereenkomst best uitgesteld worden. 

Moeten de huurder en verhuurder hun verplichtingen op het vlak van onderhoud en herstellingen uitvoeren tijdens de coronamaatregelen?
De huurder moet de kleine herstellingen en de herstellingen die door zijn eigen toedoen noodzakelijk zijn, uitvoeren, terwijl de verhuurder moet instaan voor de andere herstellingen.

Lukt het als huurder niet om in deze periode een vakman in te schakelen?
Probeer aan te tonen dat je een vakman gecontacteerd hebt.

Mogen er nog bezichtigingen georganiseerd worden met het oog op een nieuwe verhuring?
Nee dit is momenteel verboden.