CORONA & DIGITAAL BETALEN

Er wordt ons aangeraden om zo veel als mogelijk veilig digitaal te betalen. Wij zetten alle mogelijkheden op een rij.

Digitaal betalen kan op verschillende manieren:

  • door te betalen met de kaart
  • door contactloos te betalen met de kaart
  • door te betalen met een QR-code
  • door contactloos te betalen met je smartphone

Betalen met de kaart

Koop je iets in een winkel of online, dan gaat het bedrag meteen van jouw rekening naar de rekening van de handelaar. Een debetkaart heeft, uit veiligheidsoverwegingen, een gebruikslimiet. Zo kan je er per dag en per week niet meer dan een bepaald maximumbedrag mee opnemen of betalen. 

Je bankkaart is beveiligd met een geheime code én een chip. Kies een geheime code die niet makkelijk te achterhalen is. Je geboortedatum bijvoorbeeld is te voor de hand liggend. Zet altijd je handtekening op de achterzijde van je kaart.

In geval van verlies of diefstal van je kaart, bel je meteen naar Card Stop op het nummer 070 344 344. Vanuit het buitenland wordt dit +32 (0)70 344 344. Card Stop blokkeert onmiddellijk je kaart, dag en nacht, 7 dagen op 7. Verwittig ook Card Stop wanneer je kaart wordt ingeslikt door een automaat.

Contactloos betalen met de kaart

Je houdt de kaart enkele seconden vlak bij het contactloos symbool op de betaalterminal. Bij een bedrag onder de € 25,00 hoef je geen code in te geven en dus ook geen cijfertoetsen aan te raken. Voor bedragen van meer dan 25 euro die wel met een pincode bevestigd moeten worden, maak je best eerst het toetsenbord proper vooraleer je de pincode intikt op de betaalterminal.

Update: vanaf 14 april worden de Belgische terminals stapsgewijs aangepast en de limieten verdubbeld.

Betalen met QR-code

Hierbij scan je een QR-code aan de kassa met je smartphone. Vervolgens geef je je pincode in op je eigen scherm. Je moet dus nooit een terminal aanraken, enkel je eigen smartphone. 

Contactloos betalen met je smartphone

  • Je smartphone moet over een geactiveerde NFC-chip beschikken. Dat is het geval voor de meeste recente smartphones.
  • Het besturingssysteem moet up to date zijn.
  • Er moet een app worden gedownload.
  • Je moet ten minste één bankkaart aan deze app koppelen. Afhankelijk van de app kun je meerdere debet- en/of kredietkaarten in dezelfde app stoppen.

Uiteraard moet de winkel waar je contactloos wil betalen over een geschikte en geactiveerde betaalterminal beschikken.

Nog enkele tips:

Als je toch een cijfercode op een betaalterminal moet ingeven, maak de toetsen dan eerst proper met een papieren zakdoekje. Gooi dit doekje daarna weg.

Vergeet ook niet om het scherm van je smartphone regelmatig te reinigen. Raak je gezicht niet aan tijdens het winkelen en was je handen grondig als je thuiskomt.

Lees hier meer over mobiel betalen aan de kassa.