CORONACRISIS & PHISHING

Criminelen surfen mee op de coronagolf. Via onder meer nepmails proberen ze computervirussen en ransomware te verspreiden of gegevens van consumenten te ontfutselen.

Het coronavirus brengt bij veel mensen het goede naar boven. Overal ontstaan initiatieven om elkaar in deze lastige tijden te helpen. Helaas is het tegenovergestelde ook waar: cybercriminelen spelen handig in op de informatiebehoefte en onzekerheid.

Wij ontvingen ook reeds een nepmail in onze mailbox. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het coronavirus. Bij het openen van de mail raakt je computer besmet met kwaadaardige software.

Ook in sommige apps voor Androidtelefoons zit ransomware. Bijvoorbeeld in een app die alleen buiten de Play Store te downloaden is. Daarmee zou de verspreiding van corona live te volgen zijn. In werkelijkheid vergrendelt de app telefoons met lockscreen-ransomware. 

Ook op andere manieren spelen criminelen slinks in op de actualiteit. Zo sturen ze e-mails en sms’jes uit naam van banken. In deze berichten vragen ze de ontvanger bankgegevens in te vullen op een nepsite. 

Naamloos

In deze tijden is extra waakzaamheid geboden. Met zijn allen kunnen we niet alleen het coronavirus verslaan, maar ook de oplichters die van de situatie willen profiteren!

Meer info: www.safeonweb.be