STREAMEN

Wat heb je precies nodig om te streamen?

Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart. Uit het recentste Digimeter-rapport blijkt dat we steeds meer online televisiekijken. De klassieke televisie verliest flink terrein. De opkomst van verschillende streamingdiensten heeft voor een wijziging in ons kijkgedrag gezorgd. Op VRT.NU bijvoorbeeld kun je gratis nieuwe series volledig bekijken alvorens ze uitgezonden zijn. Ook andere omroepen bieden gratis streamingcontent aan via een applicatie of hun website.

Streamen naar je televisie betekent dat je content (foto, video, muziek,…) van je telefoon, laptop of tablet via een draadloze verbinding op je TV afspeelt. Je projecteert als het ware het beeld dat jij ziet van je apparaat naar de televisie.

Waar moet je nu op letten bij de keuze van een internetabonnement als dat voortaan je kabeltelevisie gaat vervangen? 

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, kom je de term HD kwaliteit vast vaak tegen. HD tv’s hebben een haarscherp beeld en laten heel levendige kleuren zien. Omdat HD al een tijdje op de markt is, heb je de keuze uit verschillende HD kwaliteiten: HD Ready, Full HD en Ultra HD. HD staat voor High Definition. HD televisie is een opvolger van Standard Definition tv (SD). 

De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden kunt binnenhalen vanaf het internet. Om te streamen in SD-kwaliteit heb je minstens een downloadsnelheid van 3 Mbps nodig. Voor HD-kwaliteit is dat 5 Mbps en voor een stream in Ultra HD loopt dat op naar 25 Mbps. Bij elke Belgische internetprovider is het technisch mogelijk om minstens in HD te streamen.

Houd er evenwel rekening mee dat terwijl je aan het streamen bent er op hetzelfde moment misschien ook andere internettoepassingen gebruikt worden die een deel van je bandbreedte opeisen. Maak een inschatting van wat precies de noden zijn binnen jouw gezin om een idee te hebben van de vereiste bandbreedte.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de hoeveelheid data die je op maandelijkse basis verbruikt. Wanneer je kabeltelevisie vervangt door online video, gaat dat verbruik flink de lucht in. Stream je in SD-kwaliteit dan moet je rekening houden met een verbruik van ongeveer 0,7 GB per uur. Voor HD is dat tot 3 GB per uur en voor Ultra HD loopt het zelfs op tot 7 GB per uur.

Met een downloadvolume van 150 GB op maandbasis kun je ongeveer 50 uur aan online HD-content bekijken, ofwel ongeveer anderhalf uur per dag.

Elke provider heeft minstens één abonnement met onbeperkt volume. Vaak zal je zien dat daar toch nog een sterretje bij staat, met verduidelijking in de kleine lettertjes dat er een fair use policy wordt gehanteerd. Daarbij wordt je internetsnelheid tijdelijk verlaagd wanneer je verbruik de spuigaten uitloopt. Concreet is dat in de meeste gevallen wanneer je de kaap van 500 GB overschrijdt.