RAW FOOD

Vegetariërs en veganisten zijn er helemaal wild van. Wij zochten uit wat het is om te eten als een raw-foodist.

Raw-foodisten of crudivoren eten enkel voedsel dat niet verhit wordt boven de 42°C. Gebakken, gekookt of gestoomd voedsel komt bij hen niet op tafel. Ze geloven dat bepaalde stoffen in onze voeding bij verhitting schadelijk zouden kunnen worden. De verhitting zou de microben doden die van nature in ons voedsel aanwezig zijn. Dit is volgens hen nefast voor de spijsvertering.

Wat ze dan wel eten? Rauwe groenten en fruit, zaden, noten en zeewier. Weinig vlees of vis. Rauwe vis kan wel maar de meeste raw-foodisten zijn ook vegetariër of veganist, en dus staan vlees en vis meestal weinig op het menu.

Melkproducten mogen niet niet boven de lichaamstemperatuur verwarmd werden. Geen gepasteuriseerde – maar rauwe melk. Tenzij de rawfoodist in kwestie ook veganist is.

Een raw-dieet volgen zorgt ervoor dat je veel groenten en fruit eet. Dat is op zich een goede zaak. Je vetgehalte vermindert en je cholesterol verlaagt. Raw foodies eten dagelijks tot 1,5 kg fruit. Misschien loop je hierdoor een lager risico op hart- en vaatziekten. Je mist op deze manier wel noodzakelijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en calcium, en hoogwaardige eiwitten. Op lange termijn is dit schadelijk voor de gezondheid.

Het is niet evident om de nodige energie en voedingsstoffen op te nemen als je enkel raw food eet. Zorg daarom voor een goede voorbereiding en planning van je maaltijden. Enkel raw eten is nogal eenzijdig en zo dreig je belangrijke voedingsstoffen missen. Af en toe raw eten kan geen kwaad, het is het zelfs gezond!