REFURBISHED

Refurbished is een term die steeds vaker voorkomt. Vooral elektronische apparaten, zoals smartphones, laptops, tablets en desktops, worden refurbished verkocht. Maar wat houdt het in?

Refurbished is een Engelse term die in het Nederlands vertaald wordt als gereviseerd of gerenoveerd. Deze termen leggen voor een groot deel de betekenis uit. Een refurbished toestel is er een die al eerder gebruikt is. In tegenstelling tot een tweedehands toestel, wordt er bij refurbished uitvoerig gecontroleerd, getest en waar nodig gerepareerd.

Voor elektronica is het aanbod het grootst (gsm’s, computers, tablets, fototoestellen en andere elektronica). Sommige websites bieden ook grote en kleine refurbished huishoudtoestellen aan (wasmachines, espressomachines, koelkasten, tuinhakselaars,…).

De staat van het refurbished toestel kan sterk verschillen. Soms gaat het over nauwelijks gebruikte toestellen. Het kan ook gaan om een toestel dat iemand al heeft gebruikt en afgedankt bij aankoop van een nieuw toestel, dat geretourneerd is omdat het niet aan de verwachtingen voldeed of dat via de dienst na verkoop hersteld of omgeruild is.

Sommige verkopers delen de toestellen in categorieën in volgens de staat waarin ze verkeren, bijvoorbeeld “zo goed als nieuw” of “met zichtbare gebruikssporen”, ofwel categorie “A” , “B”, “C” enzovoort.  

De verkoper moet het toestel doorverkopen met de oorspronkelijk meegeleverde accessoires (eventueel vervangen door een compatibel alternatief), met inbegrip van de handleiding en indien mogelijk in de originele verpakking.

Bij een refurbished toestel legt de verkoper de garantie meestal vast op de wettelijke minimumtermijn van één jaar. Doet hij dit niet, dan heb je wettelijk recht op 2 jaar garantie.

Kijk dus goed uit! Vergeet niet dat je bij een onlineaankoop het recht hebt om van je aankoop af te zien en die binnen 14 dagen na ontvangst terug te sturen zonder uitleg.