Als je groenten stoomt blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden.
Heel wat voedingsstoffen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water. Bij stoomkoken gaan minder vitamines verloren, want de ingrediënten komen niet rechtstreeks in contact met water. Als je stoomt, gebruik je trouwens ook geen vet.
Je hebt geen dure stoomoven of een elektrische stoomkoker nodig. Nee! Een kookpot en een zeef volstaan.
- Groenten stoom je gaar boven water, bouillon of water met kruiden.
- Leg de groenten in een zeef en hang deze over de rand van de kookpot.
- Zorg dat in het onderste deel van de pan voldoende water of bouillon staat, maar zorg ervoor dat het de zeef niet raakt.
- Zet er een deksel op en laat de groenten zo gaar stomen. De stoomtijd is iets langer dan de kooktijd, reken op 3 tot 5 minuten meer.
- Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger.
- Maak je saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je saus maken.
- Klaar, smakelijk!