STROOMONDERBREKING & VOEDSELBEDERF

Wat met de inhoud van je koelkast en diepvriezer na een stroomonderbreking?

De hele inhoud van je koelkast moet niet in de vuilbak. Een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel gaat bederven. In een diepvriezer heb je tot 48 uur.

Volgens de Vlaamse energieregulator VREG zitten we eens in de 2,7 jaar zonder stroom door een ongeplande stroomonderbreking en dit voor zo’n twintigtal minuten. De belangrijkste oorzaken van stroompannes zijn defecten op kabels en kabelbreuken veroorzaakt door derde partijen, denk aan aannemers bijvoorbeeld bij wegenwerken.

De koelkast

Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft jouw eten 4 tot 6 uur koud zolang je de deur niet opendoet. Hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.

Wat bewaren of weggooien na een storing van meer dan 6 uur? 

Bewaren Weggooien 
Harde kaas, smeerkaas                   Zachte kaas, roomkaas
Boter, margarine Melk, room, slagroom, yoghurt (geopend)
Yoghurt Gerechten en dessertjes op basis van rauwe en gekookte eieren
Eieren Groentesap (geopend), vers fruitsap, gekookte groenten (en soep), rauwe, bereide groenten en fruit
Niet versneden verse groenten en fruit Gerechten en producten op basis van vlees, gevogelte, vis, zeevruchten (rauw of gekookt)
Gepasteuriseerd fruitsap Alle bereide gerechten en kliekjes

De diepvriezer

De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang je de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. 

Opgelet! Is de diepvriezer slechts voor de helft gevuld, dan blijven de etenswaren maar 24 uur bevroren. Bij een koel-diepvriescombinatie is deze periode nog korter.

Wat kun je bewaren en wat gooi je best weg?

Opnieuw invriezen Snel consumeren Weggooien
Etenswaren die in het midden nog goed hard zijn Harde kaas in blok  Gerechten en producten op basis van vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, ontdooide eieren …
Rauwe, ontdooide etenswaren die je eerst kookt en op voorwaarde dat ze niet tot meer dan 4° zijn opgewarmd Brood, muffins, koffiekoeken zonder crème en ontdooid fruit … rauw of bereid!

Enkele tips bij een stroomonderbreking:

  • Doe de deur van de koelkast of diepvriezer niet open zodat er geen warme lucht binnendringt.
  • Dek je ijskast en diepvriezer af, zo zullen de etenswaren langere tijd koud blijven.
  • Ook al is het buiten heel koud, voedingswaren die niet juist verpakt zijn buiten bewaren blijft absoluut af te raden.
  • Weet je vooraf hoelang de stroomonderbreking gaat duren en is dit langer dan 4 uur? Dan is het een goed idee vóór de storing zo veel mogelijk flessen water en ice packs naast jouw producten in de diepvriezer te steken.

Bron: nieuwsbrief van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen