AUTOKRAS VERWIJDEREN

Kun je beschadigde autolak zelf verwijderen of heb je hier dure machines voor nodig?

Krassen en beschadigingen in de autolak zijn schering en inslag. Er is bijna geen rondrijdende auto te vinden zonder. Meestal krijg je hiervoor ‘hulp’ van anderen: parkeergarages, winkelwagens, fietsers, opspattende steentjes,…

De autolak bestaat uit meerdere lagen: blank metaal, grondlaag, kleurlaag en blanke laag. Vanaf het blanke metaal komt er altijd eerst een grondlaag/basislaag op zodat het metaal niet kan gaan roesten. Dit wordt grondverf genoemd. Deze is vaak grijs of wit van kleur.

Vervolgens komt er een kleurlak bovenop de grondlaag. De kleurlaag wordt in meerdere laagjes aangebracht waardoor hij sterker wordt. Een auto met een metalic lak (glinsterende deeltjes in de lak) heeft altijd een transparante beschermlaag er over heen zitten welke de blanke lak wordt genoemd. Bij auto’s zonder metalic lak is er niet altijd een blanke laag.

Bij oudere auto’s en vaak bij rode auto’s zie je dat de blanke lak op een gegeven moment gaat loslaten. In het begin ontstaan er bubbels welke wat lichter zijn van kleur. Een carwash is in dit geval gevaarlijk en kan deze ‘bladeren’ open laten springen. Zodra ze open zijn gaat de blanke lak afbladderen. 

Omdat de lak meerdere lagen heeft zit je niet meteen met een beschadiging op de ondergrond. Autolak is behoorlijk sterk. Echter kan een scherp voorwerp een vrij diepe kras achter laten. Oppervlakkig krassen kun je meestal wel zelf verwijderen.

Maak wel altijd je auto eerst goed schoon voor je aan de slag gaat. Dan heeft je reparatie de meeste kans op succes.

Tandpasta is vooral geschikt voor het verwijderen van oppervlakkige krassen. Je doet gewoon een klein beetje tandpasta op een schone doek. Hiermee wrijf je voorzichtig over de krassen. Daarna wrijf je er nog eens overheen met een schone, droge doek.

Multispay is verkrijgbaar bij bouwmarkten en supermarkten. Deze spray bestaat uit koolwaterstoffen, waarmee je prima krassen kunt verwijderen. Je spuit de multispray  over de krassen en wrijft het daarna uit. Dat kan met een schone, droge doek of met keukenpapier. Als de krassen niet direct weg zijn doe je precies hetzelfde nog een keer.

Er zijn meerdere middelen in de handel waarmee je krassen en beschadigingen redelijk kunt camoufleren of zelfs helemaal laten verdwijnen. De meeste vereisen wel wat poetsen.

Een scratchremover is een polijstmiddel met hele fijne korreltjes welke de lak heel licht afschuren. Hierbij haal je een heel dun laagje van de lak af welke je tevens in de kieren (krassen) verspreid. Hierdoor worden ze minder goed zichtbaar.

Een kraspen bevat een vloeistof welke zeer eenvoudig is aan te brengen. De vult de kras op en gaat een verbinding aan met de lak waardoor veel krassen direct verdwijnen. Niet elke kraspen doet even goed zijn werk. Het middel heeft in veel gevallen 48 uur droogtijd nodig en zal er niet meer afgewassen worden. De kraspen is geschikt voor middel diepe krassen en kan ter aanvulling bij diepe krassen worden gebruikt.

Een was (wax) brengt een extra beschermlaag aan op de autolak en vult oneffenheden. Hierdoor krijg je meer glans en worden hele lichte krassen onzichtbaar.

Twijfel je nog?

Neem dan gewoon even contact op met je garage. Als je niet precies weet wat je doet veroorzaak je misschien nog meer schade.