SMISHING

Steeds vaker wordt sms gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling de nietsvermoedende ontvanger op te lichten. Deze vorm van phishing kreeg zelfs een naam: smishing of ook SMS-phishing.

Smishing gebeurt op verschillende manieren.

In een valse sms staat een link die je naar een nepwebsite leidt waar om je gegevens gevraagd wordt. Met jouw gegevens kunnen cybercriminelen je online identiteit overnemen en zo geld van je stelen.

Je wordt verleid (misleid) om malware op je telefoon te plaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van een app die er ogenschijnlijk heel vertrouwd uitziet. De app vraagt je om vertrouwelijke gegevens in te vullen die vervolgens bij de cybercrimineel terecht komen.

Een derde manier is om een via een sms een betaalverzoek te sturen of een vals bericht waarin een bekende (‘je zus’, ‘je moeder’) vraagt of je ‘even snel een groot geldbedrag over wil maken.

Om geen slachtoffer te worden van phishing via sms, kun je op het volgende lettten:

  • Klik nooit op een linkje als je niet zeker weet of dit naar een officiële website leidt.
  • Vul niet zomaar inloggevens, zoals wachtwoorden in.
  • Vul nooit betaalgegevens, zoals je creditcardnummer in. Ook niet als het alleen ter bevestiging is.

Twijfel je? Neem dan contact op met de (zogenaamde) afzender van het sms’je.

Valse berichten, ook valse sms-berichten, kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Wie zich toch laten vangen wordt opgeroepen om meteen Card Stop te bellen op het nummer 070 344 344 en een klacht in te dienen bij de politie.