FEESTVERPAKKINGEN

Producten met een feestverpakking zijn vaak duurder dan de ‘klassieke’ variant die tijdens het jaar verkocht wordt. Dat blijkt uit een prijsvergelijking die RTBF deed in zijn uitzending ‘On n’est pas des pigeons’.

‘On n’est pas des pigeons’ is een consumentenprogramma van RTBF. Ze onderzochten als een feestverpakking effect heeft op de prijs. Ze kwamen tot de vaststelling dat de feesteditie van de meeste producten duurder is dan de traditionele versie die gans het jaar door verkocht wordt. Dit is toch vreemd als je weet dat het over exact hetzelfde product gaat. Dezelfde hoeveelheid, smaak en samenstelling.

Enkele voorbeelden? Een doos met chocoladerepen kost plots 2,69 euro voor de feestelijke verpakking, terwijl dat anders maar 2,01 euro is, ofwel een stijging van 30%.

Iets gelijkaardig zien we bij de overbekende mix van bekende chocolademerken in uitdeelformaat waar de prijs van een doos ook 10% meer kost, van 20,43 euro per kilo naar 22,28 euro voor de kersteditie.

De succesvolle Amerikaanse snoepjes (met een gekleurde buitenlaag van suiker en glucosestroop) worden normaal voor 10,45 euro per kilo verkocht. Voor hun kerstspecial betaal je maar liefst 20,27 euro of 95% meer. Slim bekeken van de merken of puur bedrog van de klant?